Connect with us

EDITORIAL

Η κληρονομιά του Mr Bank

Published

on

Ο καλός αθλητής φέρνει επιτυχίες στη χώρα του. Ο μεγάλος αθλητής μένει στην ιστορία. Ο αθλητής πρότυπο δημιουργεί στρατιά συνεχιστών της κληρονομιας του. Η ευτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό είναι πως διαθέτει τον αθλητή Κώστα Φιλιππίδη που είναι και τα τρία σε ένα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Το άλμα επί κοντώ έχει εξελιχθεί σε Εθνικό αγώνισμα για την Ελλάδα. Τεράστιοι αθλητές, πραγματικοί μύθοι έχουν εμφανιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα φορώντας το Εθνόσημο. Ο Γιώργος Ρουμπάνης, ένα θηρίο ύψους 1.92μ. το 1956 μπροστά σε 130.000 θεατές κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης. Το πρώτο για την Ελλάδα μετά από 44 χρόνια σε έναν αγώνα που ξεκίνησε στις 11 το πρωί και τελείωσε στις 10 το βράδι!
Ακολούθησε ένας άλλος τεράστιος αθλητής. Ο Χρήστος Παπανικολάου ο οποίος πηδούσε με μεταλλικό κοντάρι! Το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό, έμεινε τέταρτος με 5.35μ. Μετά από αρκετά χρόνια αποδείχθηκε πως οι δύο Δυτικογερμανοί που τον πέρασαν, ο 2ος Σιπρόφσκι και 3ος Νόρντβιγκ είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών (καταγεγραμμένο στα αρχεία της Στάζι), ωστόσο ομώς ποτέ δεν αποκαταστάθηκε η αδικία. Δύο χρόνια αργότερα όμως, το 1970 ο Παπανικολάου κατέγραψε το μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ που έχει κάνει Έλληνας αθλητής στο στίβο. Πήδηξε 5.49μ. και πέρασε στην ιστορία.
Ακολούθησε 22 χρόνια μετά ο Χρήστος Παλλάκης ο οποίος κατέρριψε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Παπανικολάου, γνωρίζοντας την αποθέωση στο ΟΑΚΑ, όταν περνώντας τα 5.52μ. διέγραψε το όνομα του μυθικού Παπανικολάου από την κορυφή της λίστας.
Κανείς όμως από τους προαναφερθέντες τεράστιους αθλητές, δεν είχε την επίδραση στο αγώνισμα, που έχει ο Κώστας Φιλιππίδης. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γεμίσει τα προπονητήρια πιτσιρικάδες με κοντάρια. Τα αποτελέσματα τα είδαμε πρόσφατα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων στο Κάλι. Ο Καραλής τρίτος στον κόσμο και ο Καραγιάννης μια ανάσα από τον τελικό, ενώ ο Νεράντζης που επίσης έπιασε το όριο για το παγκόσμιο έμεινε στην Ελλάδα καθώς οι θέσεις ήταν δύο. Και στη Θεσσαλονίκη όμως δεν πηγαίνουν πίσω. Η παραγωγή έχει πάρει μπρος. Το επί κοντώ είναι το αγώνισμα των… τρελών καθώς θέλει τρέλα για να ανεβαίνεις σε τέτοια ύψη, να μη φοβάσαι το κοντάρι και την αποτυχία. Για το λόγο αυτό ήταν το αγώνισμα των λίγων μέχρι να εμφανιστεί ο Φιλιππίδης.
Τα μετάλλια και τα ρεκόρ είναι πολύ σημαντικά, να με συγχωρεί όμως ο Φιλιππίδης αλλά εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του στο… παιδομάζωμα του επί κοντώ.
Δε θα πρέπει ωστόσο να λησμονούμε πως ο Mr Bank (ο κύριος Τράπεζα) όπως τον αποκαλούν Γερμανία καθώς αποτελεί εγγύηση αφού σε κάθε μίτινγκ που καλείται να συμμετάσχει, είναι δημιούργημα του Δημήτρη Κυττέα. Οι δυο τους αποτελούν το δίδυμο των αδικημένων του ελληνικού αθλητισμού. Ίσως επειδή έχουν επιλέξει να είναι χαμηλών τόνων και ότι έχουν να πουν και να δείξουν, το κάνουν εντός των αγωνιστικών χώρων.
Πέρσι, ο Φιλιππίδης ήταν από τους αδικημένους της διαδικασίας των κορυφαίων αθλητών της χρονιάς. Παγκόσμιος πρωταθλητής στον στίβο, με τον οποίο ασχολούνται περισσότερες από 200 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αδικήθηκε κατάφωρα από τους συναδελφους που ψήφισαν τον Γιώργο Καραγκούνη που δεν έκανε απολύτως τίποτα το 2014 και τον Γιάννη Αντεντοκούνμπο ψηλότερα από έναν παγκόσμιο πρωταθλητή. Δέχομαι πως ο Ηλίας Ηλιάδης δικαίως πήρε τον τίτλο (αν έπρεπε κάποιος εκτός Φιλιππίδη να τον πάρει, αυτός ήταν ο Ηλιάδης), αλλά για όλες τις υπόλοιπες επιλογές έχω ενστάσεις. Και όμως, δεν υπήρξε κανένα απολύτως παράπονο από τον Φιλιππίδη. Φέτος, κάνει απίστευτα πράγματα όπου και αν αγωνίζεται και στο παγκόσμιο του Πεκίνου, είναι ο αθλητής που ο ανίκητης Ρενό Λαβιλενί, υπολογίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να τον υπολογίζουμε και στην Ελλάδα, έτσι ακριβώς όπως τον υπολογίζουν και στο εξωτερικό.
Και να μην ξεχνάμε… Τα πρώτα παπούτσια με καρφιά που φόρεσε αυτός ο απίθανος Εμμανουήλ Καραλής, ήταν ένα ζευγάρι που του χάρισε ο Κώστας Φιλιππίδης…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/