Connect with us

EDITORIAL

Υψηλός αθλητισμός ή υψηλή πολιτική;

Published

on

Ανάπτυξη υψηλού αθλητισμού ή υψηλής πολιτικής; Τί από τα δύο ισχύει όσον αφορά στο σχεδιασμό του 2016 για τον στίβο, που ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ;

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Αφού έγινε κι αυτό αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει από τους διοικούντες του ΣΕΓΑΣ, για να αποδείξουν πως βούλησή τους δεν έχει να έχει να κάνει με τον υψηλό αθλητισμό και την ανάπτυξη του. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η επιλογή τους να υποβιβάσουν τον Κώστα Φιλιππίδη στην Β’ κατηγορία του σχεδιασμού;
Δεν προκαλεί κάποια έκπληξη το γεγονός, άλλωστε το είχαμε προαναγγείλει. Απλά αναρωτιόμαστε για πιο λόγο υπάρχουν οι επιτροπές στον ΣΕΓΑΣ; Γιατί μαζεύονται και μελετάνε εκθέσεις προπονητών, τί μπορεί να λένε μεταξύ τους αφού στο τέλος επικαλούνται τους κανονισμούς και τα κριτήρια που οι ίδιοι όμως έχουν ορίσει!
Όταν λοιπόν πηγαίνεις by the book, είσαι περιττός. Ο λόγος ύπαρξης των επιτροπών, είναι η παρέμβαση εκεί όπου ο κανονισμός δημιουργεί αδικίες. Δυστυχώς όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Βασίλης Σεβαστής, 18 χρόνια τώρα επιμένει στην ίδια τακτική. Τώρα που τελειώνει η θητεία του από τον ΣΕΓΑΣ θα αλλάξει;
Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής, ο Κώστας Φιλιππίδης, που το 2015 ήταν η χρονιά του, καταρρίπτοντας όχι μόνο το πανελλήνιο ρεκόρ πετώντας στα ύψη (5.91μ.), αλλά και διεκδικώντας μέχρι τελευταία στιγμή το διαμάντι του ντάιαμοντ λιγκ, για την επιτροπή που ηγείται ο Βασίλης Σεβαστής, είναι απλά στην ίδια μοίρα με τον 16χρονο Καραλή (τεράστιο ταλέντο και ελπίζω να μην τύχει ανάλογης συμπεριφοράς όταν γίνει… Φιλιππίδης) και τη Βούλα Παπαχρήστου (με την 1η θέση στη δεύτερη κατηγορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων).
Δηλαδή για τον ΣΕΓΑΣ, οι 28 αγώνες του Κώστα Φιλιππίδη σε ολόκληρο των πλανήτη συν τους εγχώριους αξιολογούνται το ίδιο με τους διασυλλογικούς και το γκαλά της Φιλοθέης.
Είναι πολύ κρίμα για όλο τον ελληνικό αθλητισμό αυτό που συμβαίνει, γιατί ο Κώστας Φιλιππίδης δεν έχει καμία ανάγκη τον ΣΕΓΑΣ, έχει ξεφύγει από την μιζέρια της ομοσπονδίας, είναι στους κορυφαίους 3-4 επικοντιστές του κόσμου και εκεί θα παραμείνει.
Η ομοσπονδία όμως υπάρχει χάρη στον κάθε Φιλιππίδη, εξαρτάται από αθλητές όπως ο Φιλιππίδης και δυστυχώς διαθέτει ελάχιστους τέτοιας κλάσης. Όταν τον απογοητεύει, τον πληγώνει, τον υποβιβάζει και να τον προσβάλει με τόσο άδικες αποφάσεις, το μόνο που επτιυγχάνει είναι να… αυτοκτονεί.

Η περίπτωση Μπανιώτη
Υπάρχει όμως κι άλλη μία περίπτωση που βγάζει μάτια στον σχεδιασμό και αφορά τον Κώστα Μπανιώτη.
Ο Αντώνης Μάστορας είναι πολύ σωστά και πανάξια στην Α’ κατηγορία και ας επέλεξε να μην αγωνιστεί στην κορυφαία αθλητική αναμέτρηση της χρονιάς, το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο. Ολόκληρο μετάλλιο πήρε στο ευρωπαϊκό κλειστού και αυτό είναι επιτυχία.
Όμως η επιλογή των Βασίλη Σεβαστή-Δημήτρη Ευαγγελόπουλου-Γκιόργκι Πομάσκι, να αποδεχθούν πως μία πρόκριση σε τελικό παγκόσμιου πρωταθλήματος που πέτυχε ο Κώστας Μπανιώτης, δεν είναι αρκετή για να ενταχθεί και ο κορυφαίος Έλληνας άλτης του ύψους για το 2015 στην Α’ κατηγορία, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα και ας κρύβονται πίσω από κριτήρια που όρισαν οι ίδιοι.
Με το συμπάθειο, αλλά συμμετοχή σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος για όσους γνωρίζουν από στίβο, είναι αναμφίβολα αν όχι μεγαλύτερη διάκριση από ένα μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κλειστού τουλάχιστον του ιδίου επιπέδου, γιατί άλλο παγκόσμιο και άλλο ευρωπαϊκό και επίσης άλλο ανοιχτός και άλλο κλειστός στίβος.
Αυτά προφανώς είναι ψιλά γράμματα για την επιτροπή υψηλού αθλητισμού, καθώς αν δεν ήταν θα είχαν μπει και πιο δίκαια κριτήρια και μία συμμετοχή στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος που συμμετέχουν 12 αθλητές αλλά αυτή τη φορά στο ύψος λόγω ισοβαθμίας ήταν 14, θα αρκούσε για να είναι ο Μπανιώτης στην Α’ κατηγορία.

Η κατηγορία στήριξης
Η διεύρυνση της κατηγορίας στήριξης καθώς και η αύξηση των προπονητών για όσους γνωρίζουν καλά δε σημαίνει τίποτα. Στην ουσία η κατηγορία στήριξης πάρεχει… ψίχουλα όπως αναφέρει και ο ΣΕΓΑΣ στις παροχές:
– υποτροφίες (παροχή ιδρύματος Λεβέντη και ΙΕΚ Ξυνή)
– διαμονή (στους ξενώνες, παροχή ΓΓΑ)
– βιοχημικές-εργομετρικές εξετάσεις
– ιατρική-φυσικοθεραπευτική υποστήριξη
– κατά περίπτωση προπονητική προετοιμασία
– συμμετοχές κατά περίπτωση σε προπονητικές συγκεντρώσεις
– πριμ διάκρισης αθλητών εκτός σχεδιασμού.
Στην ουσία λοιπόν, αυτό που είναι το πιο σημαντικό της κατηγορίας, η προπονητική προετοιμασία είναι κατά περιπτωση. Όπως και η συμμετοχή σε προπονητικές συγκεντρώσεις.
Το ίδιο ισχύει και για την Ολυμπιακή κατηγορία.
Όσον αφορά στους προπονητές, με τον μισθό των 90 ευρώ, θα έπρεπε να μπουν όλοι…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/