Connect with us

EDITORIAL

Ο Γολγοθάς του ΣΕΓΑΣ και οι ευθύνες της Σακοράφα

Published

on

Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν ήταν λίγοι αυτοί που νόμιζαν πως γνωρίζουν τι εστί Σοφία Σακοράφα. Είχαν στο μυαλό τους την παλιά σπουδαία αθλήτρια που κυριάρχησε στην δεκαετία του ’70 στον ακοντισμό κατακτώντας 12 συνεχόμενους πανελλήνιους τίτλους από το 1972 έως το 1983 και καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ το 1982.

Γνώριζαν και για την έντονη πολιτική της δράση, τους κοινωνικούς της αγώνες με τη σημαία του ΚΚΕ που ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και θεώρησαν πως πάνω σε αυτές τις βάσεις κινείται η σημερινή πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ που έπεισε ο Βασίλης Σεβαστής να επανενταχθεί στην αθλητική κοινωνία μετά από 35 χρόνια απουσίας για να αποτελέσει την απάντηση στην υποψηφιότητα της Τασούλας Κελεσίδου.

Στους σχεδόν δέκα μήνες όμως που βρίσκεται στην διακυβέρνηση του ΣΕΓΑΣ η Σακοράφα, εκλεγμένη με την στήριξη της ομάδας των ανθρώπων που ήταν δίπλα στον Βασίλη Σεβαστή εδώ και δύο δεκαετίες, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 έχει δείξει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχαν οι περισσότεροι στο μυαλό τους. Δεν είναι και εύκολο βέβαια να γνωρίζεις τον πραγματικό χαρακτήρα, το σκεπτικό και τις πρακτικές ενός ανθρώπου όταν επί 35 χρόνια κινείται σε άλλους χώρους μακριά από τον αθλητισμό και πολύ περισσότερο όταν άλλο ρόλο περίμενε και η ίδια πως θα χρειαστεί να παίξει στο ΣΕΓΑΣ και άλλος ρόλος της προέκυψε τελικά με την απροσδόκητη απώλεια του Βασίλη Σεβαστή.

Όμως όπως και να το κάνουμε πέφτεις από τα σύννεφα όταν ως συνοδοιπόρος και συναγωνιστής της, ως πρωτεργάτης της εκλογής της στην διοικητική ηγεσία του ΣΕΓΑΣ, ανακαλύπτεις σε μικρό χρονικό διάστημα πως η Σακοράφα που φανταζόσουν ως εικόνα της δεκαετίας του ’70 δεν έχει καμία σχέση με την Σακοράφα, την πολιτικό του ΜεΡΑ25 και σημερινή πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ.

Από αυτό εδώ το μέσο έχουμε τοποθετηθεί για τα θέματα του ελληνικού αθλητισμού πολλές φορές, πάντα επώνυμα και ενυπόγραφα, με σταθερές θέσεις και απόψεις εδώ και πολλά χρόνια και με γνώμονα την ενημέρωση του κοινού και την ανάδειξη των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν αθλητές, προπονητές, σωματεία και φίλαθλο κοινό.

Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο υπάρχουμε και θα υπάρχουμε για πολύ, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, η ενημέρωση και καταγραφή γεγονότων, η προβολή και ανάδειξη των αθλητικών αγώνων, επιδόσεων και διακρίσεων, αλλά και η αποκάλυψη των παντός είδους κακώς κείμενων στον αθλητικό χώρο, με απώτερο στόχο την βελτίωση λειτουργίας του ελληνικού αθλητισμού, την διαφάνεια, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την εξέλιξή του στα νέα δεδομένα της εποχής που ζούμε. 

Δεν εκφράζουμε καμία Σακοράφα, καμία, Κελεσίδου, κανέναν Οικονόμου, κανέναν Καπράλο, κανέναν Αυγενάκη και αυτό το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Κάποιες φορές μπορεί να συμφωνούμε με τις επιλογές τους και τις θέσεις τους και κάποιες να διαφωνούμε. Αυτή είναι η δουλειά μας στο κάτω-κάτω, το ρεπορτάζ, η ενημέρωση και η άποψη όποτε απαιτείται. Έχουμε την ευτυχία να μπορούμε να παίρνουμε θέση χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς συμφέροντα. Δεν αρέσει πάντα αυτό που θα πούμε, αυτό που θα αναδείξουμε, συνήθως γιατί είναι η αλήθεια.

Δυστυχώς, από το 2014 είμαστε το μοναδικό μέσο στην Ελλάδα που με υπευθυνότητα, πληρότητα, γνώση και συνέπεια καλύπτει και προβάλει τα Ολυμπιακά αθλήματα με ξεκάθαρη στόχευση την ανάδειξη των προσπαθειών και των διακρίσεων των Ελλήνων αθλητών και όλου του έργου που γίνεται μέσα από τους αφανείς εργάτες του χώρου των Ολυμπιακών αθλημάτων. Για αυτό και το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας και της Κύπρου μας στηρίζει φανατικά, αυξάνεται σταθερά και το ευχαριστούμε.

Όμως είναι στιγμές που νιώθουμε και εμείς πολύ άβολα, γιατί φτάνουμε σε σημείο να πρέπει να καταγράψουμε πρωτόγνωρες και κατακριτέες συμπεριφορές και πρακτικές που έφερε εδώ και δέκα μήνες στον χώρο του στίβου η βουλευτής του ΜεΡΑ25 και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Πρακτικές που κανείς αν δεν τις βιώσει από μέσα, δεν μπορεί να φανταστεί ότι μία παλιά πρωταθλήτρια και πρωταγωνίστρια στους κοινωνικούς αγώνες όπως δηλώνει, τις εφαρμόζει και μάλιστα με τον πιο απόλυτο και αδιαφανή τρόπο, περιφρονώντας τους συνοδοιπόρους της και οδηγώντας τους σε αδιέξοδα με μοναδικό σκοπό την υποταγή στις βουλές της. 

Είναι μία γραμμή που ακολούθησε πρώτα με τους εξωτερικούς συνεργάτες της ομοσπονδίας, μετά με τους προπονητές του χώρου, για να ακολουθήσουν τα σωματεία και να έρθει τώρα η ώρα να μπουν στο κάδρο της προέδρου και οι δικοί της συνεργάτες, οι δικοί της άνθρωποι, αυτοί που την εξέλεξαν πρόεδρο στο ΣΕΓΑΣ και που την κράτησαν έως τώρα όρθια. Ναι μπήκαν στο κάδρο, γιατί αντιλήφθηκαν και διαφώνησαν έστω και καθυστερημένα ποιό είναι το πραγματικό πρόσωπο της προέδρου αλλά και οι προθέσεις της. Μέχρι τώρα ήλπιζαν, όσο άβολα και αν ένιωθαν με αυτά που έβλεπαν να συμβαίνουν, ότι θα υπάρξει συνεννόηση μαζί της. Μάταια όμως και μετά τα όσα εξελίχθηκαν και ειπώθηκαν στο χθεσινό ΔΣ του ΣΕΓΑΣ φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη.

Την αντίθεση της Κελεσίδου, του Οικονόμου και των υπολοίπων μελών της ομάδας που εκφράζει την Αναγέννηση του στίβου την κατανοούμε και έχει μία λογική καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν το αντίπαλο δέος με συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα, όμως η αντίθεση των Θεμελίδη-Μελαχρινού-Μαντά απέναντι στην πρόεδρο που οι ίδιοι εξέλεξαν, είναι κάτι που κλονίζει συθέμελα το οικοδόμημα της ομοσπονδίας και ακολουθεί τώρα ένα δίμηνο που η Σοφία Σακοράφα έχει να δώσει έναν υπέρ πάντων αγώνα για την επιβίωσή της ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Γιατί να το κάνει, αν έχει τη δύναμη να το κάνει και πως θα το κάνει, μόνο η ίδια γνωρίζει. Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ενημερώνουμε. Σίγουρα ο ΣΕΓΑΣ διάγει μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του και όποια και αν είναι τελικά η διοίκηση που θα έχει την τύχη του χώρου στα χέρια της, ένα είναι το σίγουρο, πως είναι μεγάλος ο Γολγοθάς που έχει να ανέβει.

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!