Connect with us

EDITORIAL

Οι προσδοκίες για το 2021

Published

on

Ένα χρόνο πριν, η ομάδα του Sportsfeed είχε γράψει τις προσδοκίες για τον ελληνικό αθλητισμό τη χρονιά που ξεκινούσε. Δυστυχώς η πανδημία ανέτρεψε όλα τα δεδομένα καθώς το 2020 για τους περισσότερους θεωρείται ως μη γενόμενο. Και όμως κάποια πράγματα έγιναν πραγματικότητα εν μέσω πανδημίας και το 2021 υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερες μέρες στον ελληνικό αθλητισμό.

10+ μετάλλια στους Ολυμπιακούς

Αυτό που αποτελούσε Ολυμπιακή προσδοκία για την Team Hellas το 2020, ισχύει και για το 2020. Το κυνήγι του διψήφιου αριθμού μεταλλίων για πρώτη φορά από το 2000 (δεν υπολογίζεται η Αθήνα καθώς ήμασταν διοργανωτές). Στο Σίδνεϊ είχαμε 4 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα.
Αυτή τη συγκομιδή δεν μπορούμε να την πιάσουμε (ρεαλιστικά). Όμως έχουμε καλές πιθανότητες να φτάσουμε το διψήφιο αριθμό μεταλλίων καθώς υπάρχουν εκπρόσωποι από 15 διαφορετικά αθλήματα, που μπορούν να βρεθούν στο βάθρο. Εξ’ ορισμού, Στεφανίδη (στίβος, επί κοντώ), Πετρούνιας (γυμναστική, κρίκοι), Κορακάκη (σκοποβολή, 10/25μ πιστόλι) και Μάντης – Καγιαλής (ιστιοπλοΐα, 470) ως μεταλλιούχοι, δε γίνεται να μη ληφθούν υπόψη μεταξύ των υποψηφίων για μια θέση στο βάθρο. Και στο τένις οι πιθανότητες είναι πολύ καλές για την Ελλάδα με Τσιτσιπά (απλό), αλλά και τη Σάκκαρη, το ίδιο ισχύει στην πάλη για την Πρεβολαράκη, ενώ στην κολύμβηση ο Γκολομέεβ είναι από τα φαβορί και ο Βαζαίος από τα αουτσάιντερ για ένα μετάλλιο. Από κει και πέρα, στην ιστιοπλοΐα όλα μπορούν να συμβούν (Κοκκαλάνης, Καραχάλιου, Μιτάκης), ο Βολικάκης είναι σταθερή αξία στην ποδηλασία πίστας, η Γκουντούρα έχει παγκόσμιο μετάλλιο στην ξιφασκία (χάλκινο) και ο Τεντόγλου είναι ικανός για όλα στο στίβο (μήκος). Η Εθνική πόλο των ανδρών θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς και θα διεκδικήσει μετάλλιο ενώ οι γυναίκες αν τελικά προκριθούν, όλα μπορεί να συμβούν. Δε θα είναι έκπληξη κάποιο μετάλλιο σε τζούντο, καράτε ή ακόμα και τάε κβον ντο. Στην κωπηλασία ο Ποστιλιόνε θα κερδίσει μετάλλιο. Αν θα είναι με την Ελλάδα ή με κάποια από τις υπόλοιπες (ανταγωνιστές) χώρες που είναι τεχνικός σύμβουλος, θα το ξέρουμε όσο πιο κοντά θα φτάνουμε στους Ολυμπιακούς.
Στο μπάσκετ, όσο χειρότερα πάει στο ΝΒΑ η ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς και όσο περισσότερους Αντετοκούντμπο θα έχει η Εθνική, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για πρόκριση στους Ολυμπιακούς και η κατάκτηση μεταλλίου.
Δε θα αποτελέσει έκπληξη αν τα καταφέρουμε σαν χώρα να κερδίσουμε διψήφιο αριθμό μεταλλίων, θα είναι όμως τεράστια η επιτυχία.

Ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση

Το γράψαμε πέρσι, το γράφουμε και φέτος. Η κολύμβηση είναι το Νο2 άθλημα των Ολυμπιακών και η Ελλάδα εντός πισίνας δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ μετάλλιο. Έχει κερδίσει το 1896 όταν οι αγώνες είχαν γίνει στη μαρίνα Ζέας (όχι σε πισίνα) στον Περαιά. Στο Τόκιο, ο Κριστιάν Γκολομέεβ και ο Ανδρέας Βαζαίος μπορούν να γράψουν ιστορία και να γίνουν οι πρώτοι… χλωριούχοι κολυμβητές με Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ελληνικό γκραν σλαμ

Το 2020 δεν εξελίχθηκε καλά για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο 22χρονος δεν τα κατάφερε σε Μελβούρνη και ήταν κακός στη Νέα Υόρκη. Στο Παρίσι όμως ήταν σαρωτικός. Ένας τραυματισμός αλλά και ο τρομερός Νόβακ Τζόκοβιτς του στέρησαν τον τελικό. Ένα χρόνο αργότερα είναι σοφότερος, πιο έμπειρος και με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Δε φοβάται κανέναν αντίπαλο, οι Big 3 (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς) μετράνε αντίστροφα και οι Τιμ, Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ είναι αυτοί που θα τον ζορίσουν πολύ. Σε μερικές εβδομάδες ξεκινά το όπεν της Αυστραλίας. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Τους αθλητές πιο ενεργούς στις ομοσπονδίες

Την 1η Ιανουαρίου 2020, περίπου 1,5 μήνα μετά την ψήφιση του νόμου Αυγενάκη περί θητειών στις ομοσπονδίες είχαμε γράψει:

«Ο νόμος Αυγενάκη σε γενικές γραμμές (όταν εφαρμοστεί) μας βρίσκει σύμφωνους. Από πάντα πιστεύαμε ότι η αρχή της σωστής διακυβέρνησης είναι οι περιορισμένες θητείες. Πουθενά στον πλανήτη, σε καμία μορφή, ένα καθεστώς δεν υπηρέτησε σωστά αυτό για το οποίο πρωτο-εκλέχθηκε (αν εκλέχθηκε βέβαια). Η εφαρμογή του νόμου θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σημαντικότερο όλων θα είναι να αποκτήσουν επιτέλους φωνή οι ενεργοί αθλητές. Υπάρχει ένα παγκόσμιο κύμα αυτή τη στιγμή, ακόμα και στην αρτηριοσκληρωτική Ρωσία, οι εν ενεργεία αθλητές ξεσηκώθηκαν. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πολύ πίσω, όμως κάτι μας λέει ότι έρχεται αλλαγή».

Πέσαμε μέσα 100%. Η ενεργοποίηση των αθλητών έγινε νόμος τους κράτους και πλέον θα έχουν φωνή και ψήφο στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών.

Να γίνει το ΟΑΚΑ Ολυμπιακό κέντρο προετοιμασίας

Όπως και στο θέμα των αθλητών και σε αυτό του ΟΑΚΑ έχουμε πέσει μέσα. Σαν να υιοθέτησε τις προτάσεις μας ο υφυπουργός αθλητισμού. Πέρσι γράφαμε:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έψαχνε τρόπους (απαξιώνοντας κυρίως) να ξεπουλήσει το ΟΑΚΑ για να κατασκευαστεί στην καρδιά της Αθήνας καζίνο. Ευτυχώς αυτό το σχέδιο έμεινε προς το παρόν στα χαρτιά. Αν η νυν κυβέρνηση θέλει να προσφέρει έργο στον ελληνικό αθλητισμό για τα επόμενα 50 χρόνια, θα πρέπει να μεταβιβάσει όλη την ευθύνη του ΟΑΚΑ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και αυτή να το διαχειριστεί δημιουργώντας το κορυφαίο Ολυμπιακό κέντρο προετοιμασίας στον κόσμο. Προσβάσιμο μόνο στις Εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων πετώντας εκτός τους περσοναλάδες και όλους όσοι το έχουν μετατρέψει σε κέντρο αθλητικής αναψυχής (με το αζημίωτο). Με κάποιες κινήσεις εντός, με την πρόσβαση που υπάρχει στο αεροδρόμιο και με το κλίμα της Αθήνας, θα μπορέσει να αποτελέσει και τη βάση πολλών ξένων ομάδων (ΗΠΑ, Κίνα, Τζαμάικα, Καναδάς, Νορβηγία, Βρετανία κτλ) που ψάχνουν θερμά κλίματα και πλήρεις εγκαταστάσεις. Γιατί να πηγαίνουν όλοι αυτοί σε Ιταλία και Ισπανία;».

Το ΟΑΚΑ πλέον είναι πιο… ζωντανό από ποτέ. Πιο φρέσκο υπήρξε μόνο το 2004 στους Ολυμπιακούς αλλά από ότι φαίνεται δεν είναι μακριά η μέρα που θα ζωντανέψει τόσο που θα είναι πραγματικά η κυψέλη του ελληνικού αθλητισμού.

Να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός αθλητισμός

Το 2021 είναι η χρονιά που σχεδόν όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες θα αλλάξουν μετά από δεκαετίες διοίκηση. Το παλιό φεύγει και έρχεται το νέο. Ελπίζουμε να δικαιώσουν τις προσδοκίες, διαφορετικά θα περάσουν… δύσκολα. Δικαιολογίες περί καμένης γης, άδειων ταμείων, μεγάλων χρεών και μηδενικής ανάπτυξης δεν μπορούν να σταθούν. Όλα αυτά είναι γνωστά και αν κάποιος τα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία πάει να πει πως μόνο η καρέκλα τον ενδιαφέρει.
Τα προβλήματα είναι γνωστά. Το θέμα είναι αν αυτοί που έρθουν έχουν όραμα, πλάνο και κυρίως βούληση για να κάνουν πράξη τη μεταρρύθμιση. Αν τελικά η επόμενη μέρα θα είναι μία από τα ίδια, η κριτική θα είναι και αυτή μία από τα ίδια. Επί δέκα.

Καλή χρονιά από την ομάδα του Sportsfeed

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/