Connect with us

featured

Παγκόσμιο πρωτάθλημα: Αυτή την κούπα ποιος θα την σηκώσει;

Published

on

Για τις επόμενες 22 ημέρες η καρδιά του βόλεϊ θα χτυπά σε Ιταλία (κυρίως) και Βουλγαρία, τις δύο χώρες που συνδιοργανώνουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Συνολικά 24 ομάδες από σήμερα Κυριακή ρίχνονται στη μάχη της διοργάνωσης, ωστόσο δεν έχουν όλοι τις ίδιες ελπίδες για να το κατακτήσουν ή για να ακριβολογήσουμε χρησιμοποιώντας το γνωστό αθλητικό κλισέ «κάποιοι θα είναι εκεί για τη χαρά της συμμετοχής».
Η αλήθεια είναι ότι σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα τα φαβορί πάνω, κάτω είναι τα ίδια καθώς στο άθλημα οι σταθερές δεν αλλάζουν ιδιαίτερα… Κι αν δεν υπήρχε η μικρή επανάσταση της Πολωνίας το 2014, που κατέκτησε τον τίτλο στο σπίτι της, η μονοτονία θα ήταν ανυπόφορη καθώς η Βραζιλία θα πανηγύριζε τον 4ο συνεχόμενο τίτλο της, προσπερνώντας την Ιταλία, που είχε επίσης τρεις σερί (’90, ’94, ’98), αλλά καμία τους δεν έχει φτάσει την Σοβιετική Ένωση που μετράει 6 (ο τελευταίος είναι το 1982) με την Ρωσία να αδυνατεί να δει την λάμψη του… χρυσού μέχρι τώρα.
Μόνο που στην εκκίνηση του 19ου παγκοσμίου η Ρωσία είναι το πρώτο φαβορί κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο κατέκτησε (στη Γαλλία) το παρθενικό VNL με επιβλητικό τρόπο που δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης.
Ο Σλιαπνκίκοφ μπορεί από παρουσιαστικά να μη θυμίζει προπονητή, αλλά γνωρίζοντας τους παίκτες από τις μικρές εθνικές ομάδες (όπου τους είχε για αρκετά χρόνια) ξέρει και τα κουμπιά τους. Οι Ρώσοι έχουν μια πραγματική υπερομάδα και μόνο αν εμφανίσουν τις (γνωστές είναι αλήθεια) παιδικές ασθένειες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Όταν η συζήτηση για τα «φαβορί στο παγκόσμιο» άνοιξε και στα στοιχηματικά φόρουμ, η Ρωσία ήταν και πάλι το φαβορί, ωστόσο ήταν στο ίδιο σημείο εκκίνησης με την Βραζιλία ενώ η Γαλλία βρισκόταν μισό βήμα πιο πίσω.
Μόνο που τα δεδομένα άλλαξαν (όχι δραματικά, αλλά σημαντικά) καθώς η Βραζιλία θα αγωνιστεί οριστικά χωρίς τον Λουκαρέλι, ενώ από το φάιναλ σιξ του VNL είχε χάσει τον Μαουρίτσιο Μπόρχες. Υπό κανονικές συνθήκες αμφότεροι θα ήταν οι βασικοί της ακραίοι. Τώρα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη χρυσή Ολυμπιονίκη του 2016.
Κάτι ανάλογο ισχύει και με την Γαλλία που ζει μέρες Ευρωβόλεϊ 2017…. Πέρσι τέτοιο καιρό ο Ερβίν Ν’γκαπέ είχε θέμα με τους κοιλιακούς του και παρόλο που στην πορεία του τουρνουά μπήκε έμοιαζε περισσότερο με Ελ Σιντ… Τώρα ο νέος ακραίος της Ζενίτ Καζάν έχει και πάλι το ίδιο πρόβλημα, έμεινε εκτός προπονήσεων από τις 20 Αυγούστου και η λογική λέει ότι θα μπει από τη β’ φάση και μετά. Με αυτόν οι Γάλλοι μπορούν να διεκδικήσουν την 1η θέση στον όμιλο (που θα τους στείλει σε πολύ πιο βατές διασταυρώσεις στη Β’ φάση) χωρίς αυτόν το πιο πιθανό είναι ως 2οι να βρεθούν στον όμιλο του Μιλάνου όπου λογικά θα είναι η Ιταλία και μια εκ των Ρωσία, Σερβία, ΗΠΑ…
Αυτό το σκηνικό φαίνεται να βοηθά την Ιταλία που σε συνδυασμό με τη δύναμη της έδρας και την επιστροφή του Ζάιτσεφ μπορεί να ελπίζει ότι ξαναβρεθεί στο βάθρο των νικητών μετά από 20 χρόνια.
Η κατηγορία των φαβορί κλείνει με τις ΗΠΑ που έχουν όλα τα υλικά για να τα καταφέρουν, κι αν αποφύγουν την 3η θέση (που οδηγεί στον όμιλο του Μιλάνου στη β’ φάση) θα έχουν και πολλές περισσότερες ελπίδες..
Από κει και πέρα υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτηματικά που ακούν στο όνομα Πολωνία και Σερβία. Οι κάτοχοι του τίτλου Πολωνοί έχουν αντιληφθεί πλέον τι εστί Βιτάλ Χέινεν (ο Βέλγος τεχνικός που ανέλαβε εδώ και λίγους μήνες) και με μία μίξη παλιών και νέων είναι ικανοί για πολλά, ενώ η Σερβία έχει τους κορυφαίους κεντρικούς στον κόσμο (Λίσινατς, Ποντράσιανιν), ένα φοβερό διαγώνιο (Ατανασίεβιτς) και καλούς ακραίους (Ίβοβιτς, Κοβάσεβιτς) αλλά αν είχε τον Νίκολα Γκρίμπιτς ως πασαδόρο και όχι ως προπονητή θα μπορούσε να ελπίζει…
Το δικό τους ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Ιράν (πήρε το Πανασιατικό πριν από λίγες ημέρες), η Σλοβενία κι η Αργεντινή (στο αντίο του Βελάσκο πριν αναλάβει την Μόντενα και μετά από μια κακή παρουσία στο VNL), ενώ άλλου είδους «ενδιαφέρον» έχει η συνδιοργανώτρια Βουλγαρία. Χωρίς τον Σοκόλοφ είναι απλά μια καλή ομάδα, αλλά σ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας είχε τρομερά προβλήματα τραυματισμών (Νικόλοφ, Γιορντάνοφ κ.α.), τα οποία προκάλεσαν πολλά εσωτερικά ζητήματα (με αποκορύφωμα το επεισόδιο Κονσταντίνοφ-Ιβάνοφ που έφερε το 2ο λίμπερο εκτός ομάδας). Μ’ όλα αυτά αν βρεθεί στον όμιλο της Σόφιας στη Β’ φάση (ως 2η ή 3η από τον Α’ φάση) θα έχει λιγοστές ελπίδες να κάνει το θαύμα και να περάσει στη Γ’ φάση, αλλά μέχρι εκεί…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr