Connect with us

StivosNews

Πύρρειος νίκη Σακοράφα

Published

on

Έχει σπάσει το τηλέφωνο μου! Λοιπόν, δέχομαι πολλές κλήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΕΓΑΣ.

του Θοδωρή Σαλαντή

Αρκετοί, γνωρίζοντας ότι προέβλεπα καιρό τώρα νίκη της Κελεσίδου, έχασα και σχετικό στοίχημα, προσπαθούν να με… πικάρουν. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αποτελέσματα και μηνύματα. Πάμε λοιπόν να τα πάρουμε με τη σειρά.

Για την θέση της προέδρου είχαμε τη μάχη ανάμεσα στην Σακοράφα και την Κελεσίδου. Σε αυτή την μονομαχία των δύο, η Κελεσίδου βγήκε δεύτερη και η Σακοράφα …προτελευταία! Φυσικά ελπίζω να κατανοείτε την κατάχρηση του χιούμορ, αυτοτρολάρομαι καθώς ξέρω ότι περιμένετε με αγωνία το σχόλιο μου. Ουσιαστικά αντιγράφω ενα παλιό, βασικό μάθημα-ανέκδοτο της δημοσιογραφίας για το πως παρουσιάζουμε το άσπρο-μαύρο! Αμερικανός και Ρώσος τρέχουν στην κόκκινη πλατεία. Οι δυό τους! Νικά ο Αμερικανός, αλλά την άλλη μέρα οι σοβιετικές εφημερίδες πρέπει να περιγράψουν για το λαό τους πρωτοσέλιδα τον αγώνα. «Δεύτερος ο δικός μας, ο Αμερικανός ήταν προτελευταίος». Κάπως έτσι το πάω και εγώ…

Εύχομαι  απο καρδιάς καλή επιτυχία στη νέα πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. 

Πάμε λοιπόν στα σοβαρά τώρα. Θα πω το κοινότυπο νίκησαν και οι δύο αλλά θα το εξηγήσω. Η χθεσινή ανατολή του ήλιου είχε την παράταξη του Βασίλη Σεβαστή με 21 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο και την αντιπολίτευση με 0! Η δύση του ηλίου βρήκε τη μία παράταξη να έχει 11 μέλη και την άλλη 10. Ενώ η θέση της προέδρου κρίθηκε για τέσσερα σωματεία. Τόσα έλλειψαν από την Κελεσίδου για να βρεθεί πάνω από την Σακοράφα! Αντίστοιχα για τρεις σταυρούς έχασε και την πλειοψηφία στα μέλη του ΔΣ. 

Είναι μία νίκη που δίκαια φέρει τον χαρακτηρισμό πύρρειος! Οι απώλειες του νικητή δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς. Άφησε στο πεδίο της μάχης μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κομμάτια της πάλαι ποτέ ολοκληρωτικής κυριαρχίας. Και πήρε το μήνυμα της δυσαρέσκειας από το 50% των σωματείων. Αυτό δεν αγνοείται! Η ισχνή επικράτηση δεν επιτρέπει απόλυτη εξουσία, οι αυταρχικές συμπεριφορές απαγορεύονται γιατί θα έχουν εξαιρετικά κόστη. Το αριθμητικά πλειοψηφικό ένα μέλος της μίας από την άλλη παράταξη, είναι  τόσο ισχυρό μα και τόσο αδύναμο!

Είναι ένα αποτέλεσμα που ναι, ψαλιδίζει την αυθαιρεσία της παντοδυναμίας που προσδίδει η μεγάλη διαφορά στο νικητή, αλλά ταυτόχρονα ανανεώνει την δυναμική του δεύτερου που έχασε στην παρθενική του εμφάνιση στον πόντο. Να το πω απλούστερα. Αν το ζητούμενο είναι ο κοινός τόπος δεν μπορεί να τον επιβάλλει ουδείς από μόνος του. 

Μην ξεχνάμε ότι όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και εδώ, υπάρχει ως κανόνας και η εσωτερική αμφισβήτηση που δημιουργεί το τελικό αποτέλεσμα σε επίπεδο προσώπων. Πολλές οι ισορροπίες πάνω σε τεντωμένο σκοινί για να δικαιολογηθούν οι ψήφοι που άντλησε ο κάθε υποψήφιος. Οι αδικημένοι από τις γραμμές που επιβλήθηκαν αποτελούν μία μόνιμη εστία αντιπολίτευσης ειδικά για την διοίκηση.

Μια μεγάλη νίκη αναμφίβολα επιβλήθηκε από την Αναγέννηση και σε επίπεδο αθλητών. Για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια έχουμε τόσους αθλητές, σπουδαίους, στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ήταν η ομάδα της Τασούλας Κελεσίδου αυτή που άνοιξε το δρόμο καθώς ουσιαστικά εξανάγκασε και τον Βασίλη σεβαστή να επιλέξει για υποψήφιο πρόεδρο την Σακοράφα αλλά και τον Κεντέρη ως σύμβουλο. Επιτεύχθηκε, λογικά επίσης, μία πλήρης ανανέωση του ΔΣ σε ποσοστό άνω του 70%.

Φυσικά και η Σοφία Σακοράφα με την ομάδα της έχουν την αριθμητική υπεροχή που τους επιτρέπει την κυβερνησιμότητα της ομοσπονδίας. Εκτιμώ ότι τουλάχιστον στα πρώτα της βήματα η νέα διοίκηση θα βαδίσει μόνη. Έχει το καρπούζι, έχει και το μαχαίρι! Και έχει και μία σειρά στελεχών μέσα στο ΣΕΓΑΣ που είχαν εκπαιδευτεί στο αποφασίζομεν και διατάζομεν! Δύσκολα θα δεχθεί ή θα ανεχθεί παρεμβάσεις.

Μα καλά, η Σακοράφα δεν θα αλλάξει τίποτα; Θα συνεχίσει όπως τα βρήκε για να επιβεβαιώσει όσους έλεγαν ότι εκλήθη ως λύση  ανάγκης και μόνο για τον τίτλο της προέδρου; Ίδωμεν. Οι αλλαγές θέλουν και ρήξεις! Πεδίο δόξης λαμπρόν για όλους. Και για την διοίκηση και για την αντιπολίτευση, που διεκδίκησε την ηγεσία με στόχο να σταματήσει αυτές τις πρακτικές. Φυσικά κανείς να μην ξεχνά ότι ο χρόνος κυλά πολύ γρήγορα και η στιγμή που θα ξανά αναμετρηθούν οι δυνάμεις είναι τόσο μακριά μα και τόσο κοντά! Και αυτό ισχύει για τις πολιτικές που θα κληθούν να εφαρμόσουν και οι δύο πυλώνες της νέας διοίκησης του ΣΕΓΑΣ. Καλό ξεκίνημα και καλή επιτυχία για το στίβο. Καλημέρα σας εμείς εδώ θα ‘μαστε!

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες