Connect with us

EDITORIAL

Ποιοι χαίρονται για το χρυσό του Κουρουγκλίεφ;

Published

on

Μέγαλη συζήτηση ξεκίνησε από χθες μετά την ανάδειξη του Νταουρέν Κουρουγκλίεφ ως πρωταθλητή Ευρώπης στην πάλη, αγωνιζόμενος με την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά όμως όλοι μένουν στο δέντρο και χάνουν το δάσος.

του – Θανάση Νικολάου
[email protected]

Το Sportsfeed ήταν αυτό που αποκάλυψε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης προχωρά στην ελληνοποίηση του Κουρουγκλίεφ. Μια διαδικασία που έγινε εν κρυπτώ καθώς η ΕΛΟΠ ήθελε να τον παρουσιάσει απευθείας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως είχε κάνει παλιότερα και με τον Αζαμάτ Κοσόνοφ που επίσης δεν έχει σχέση με την Ελλάδα και στη χώρα έρχεται μόνο για να αγωνιστεί.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ είναι ένας τρομερός αθλητής (και παλαιστής φυσικά) γνωστός παγκοσμίως. Πρωταθλητής Ευρώπης το 2017, νικητής το 2019 στους ευρωπαϊκούς αγώνες και το 2020 στο παγκόσμιο κύπελλο που στην ουσία ήταν παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όλα αυτά με τη Ρωσία. Δεν είναι κάποιος άγνωστος στους φίλους της πάλης. Αρκετοί τον γνωρίζουν και ως sparring partner (προπονητικός αγώνας) του κορυφαίου παλαιστή στον κόσμο, Αμπντουλρασίντ Σαντουλάεφ το θωρηκτό των 96 κιλών που τρομοκρατεί το… σύμπαν. Σε ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε ότι η ΕΛΟΠ έκανε μεταγραφή αεροδρομίου και είναι ξεκάθαρο πως αν μπορέσει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρει μετάλλιο.
Λέμε «αν» γιατί αυτή τη στιγμή αγωνίζεται (όπως και ο Κοσόνοφ) με άδεια παραμονής (επιτρέπεται από την παγκόσμια ομοσπονδία) κάτι που όμως δεν είναι αρκετό για να διαπιστευτείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια αυτό λύνεται μέσα σε 48 ώρες όπως συνέβει και με τον Αμερικανό μπασκετμπολίστα Τόμας Γουόκαπ.

Καμία παρατυπία δεν υπάρχει σε όλα τα παραπάνω και αν κάποιος παρακολουθεί από κοντά την πάλη θα εντοπίσει 17 (εκτός και αν μας ξεφεύγει καμία) ευρωπαϊκές χώρες που αυτή τη στιγμή έχουν τουλάχιστον έναν Ρώσο παλαιστή (κάποιες έχουν και 5!). Αν βγούμε και παραέξω, θα εντοπίσουμε Ρώσους και σε αραβικές χώρες. Άλλωστε το «χρυσορυχείο» της παγκόσμιας πάλης είναι στη Μαχάτσκαλα (πρωτεύουσα του ρωσικού Ντανγκεστάν) όπου η επίσημη θρησκεία είναι η μουσουλμανική.

Στο ερώτημα γιατί γίνονται αυτές οι μεταγραφές η απάντηση είναι απλή. Γιατί οι εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και εθνικές ομοσπονδίες θέλουν επιτυχίες. Θέλουν τα μετάλλια και δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα είναι αυτός που θα τους τα φέρει.
Οι Ολυμπιακές επιτροπές είναι πολύ κυνικές σε αυτό το κομμάτι και τα παραδείγματα είναι ατελείωτα. Οι εθνικές ομοσπονδίες όμως έχουν ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος. Αυτό αναφέρουν στο καταστατικό τους. Αν δεν μπορούν να βγάλουν αθλητές και πρέπει να κάνουν μεταγραφές, έχουν αποτύχει. Η ΕΛΟΠ στη συγκεριμένη περίπτωση, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ελευθέρας πάλης κατέβασε δύο μεταγραφές από Ρωσία, τον Κουγιουμτσίδη και… αναγκαστικά τον Πιλίδη. Αν ο τελευταίος δεν είχε δικαιωθεί από το ΑΣΕΑΔ από το σπίτι του θα παρακολουθούσε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στην περίπτωση του Κουρουγκλίεφ αυτή τη στιγμή δεν βλάπτεται άμεσα κάποιος Έλληνας παλαιστής καθώς ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης θα κατέβει στα 74 κιλά για το παγκόσμιο του 2023 και τους Ολυμπιακούς του 2024 (τα 79κ δεν είναι Ολυμπιακή κατηγορία). Μετά όμως, το ρεπορτάζ μας λέει ότι θα ανέβει στα 86 κιλά. Τι θα συμβεί τότε;

ΥΓ. Ως φίλος της πάλης, πραγματικά δε χορταίνω να βλέπω τον Κουρουγκλίεφ καθώς είμαι λάτρης της σχολής του Ντανγκεστάν. Σε μια εβδομάδα όμως θα έχω ξεχάσει τους αγώνες του στο Ζάγκρεμπ. Δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα όμως τον Δημήτρη Θανόπουλο του 1984 στο Λος Άντζελες και κάθε φορά που βλέπω το δισκοβόλο γιο του να αγωνίζεται στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, ζαλίζω τους γύρω μου με παιδικές μου ιστορίες για τον γίγαντα της ελληνορωμαϊκής που χάζευα στην ΕΡΤ. Κλείνω το κείμενο εδώ για να βάλω να δω και πάλι Θανόπουλο.


Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/