Connect with us

EDITORIAL

Πως διαμορφώνεται ο χάρτης της Ευρώπης στα πρωταθλήματα στίβου 

Published

on

Με αφορμή το πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και την μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής ομάδας, μελέτησα την πορεία των Ευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία 4 χρόνια.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
τ.  αναπληρωτής καθηγητής προπονητικής κλασικού αθλητισμού

Η μελέτη αφορούσε την σύγκριση δύο ομάδων χωρών. Τις μεγάλες πληθυσμιακά και αθλητικά (Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), με εξαίρεση την Ρωσία η οποία δεν μετέχει ως ομάδα τα τελευταία 3 χρόνια, γιατί έχει τιμωρηθεί λόγω ντόπινγκ. Η δεύτερη ομάδα χωρών αποτελείται από τις μικρές πληθυσμιακά χώρες που είναι οι καλύτερες αθλητικά (Ελλάδα, Ουκρανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ολλανδία, Νορβηγία, Λευκορωσία).
Η σύγκριση της πορείας των χωρών των δύο ομάδων αφορούσε τον αριθμό των μεταλλίων και την βαθμολογία της χώρας, στα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού στίβου (2016 ανοιχτού, 2017 κλειστού, 2018 ανοιχτού, 2019 κλειστού).

Συγκριτικός πίνακας των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ανοιχτού και κλειστού στίβου που δείχνει το ποσοστό των μεταλλίων και των βαθμών:

Ποσοστό μεταλλίων

κλειστού – ανοιχτού

Ποσοστό βαθμολογίας

κλειστού – ανοιχτού

Μεγάλες χώρες 50% 53%
Μικρές χώρες 74,5% 56%
Ελλάδα 87,5% 82%

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι οι μεγάλες χώρες κατακτούν, κατά μέσο όρο, διπλάσια μετάλλια στον ανοιχτό στίβο, ενώ οι μικρότερες χώρες έχουν μικρότερες διαφορές μεταλλίων μεταξύ κλειστού-ανοιχτού στίβου. Σε επίπεδο βαθμολογίας και οι μεγάλες και οι μικρές χώρες έχουν σχεδόν διπλάσιους βαθμούς στον ανοιχτό στίβο.
Η χώρα μας αποτελεί την εξαίρεση με δεδομένο ότι σε επίπεδο μεταλλίων και σε επίπεδο βαθμολογίας παρουσιάζουμε πολύ μικρές διαφορές μεταξύ κλειστού και ανοιχτού στίβου. Αυτό δείχνει ότι τα «δυνατά» αγωνίσματα μας (άλματα, σπριντ) υπάρχουν και στο κλειστό στίβο. Αυτή η εικόνα του στίβου μας είναι διαχρονική, με δεδομένο ότι στον κλειστό στίβο έχουμε κατακτήσει, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, 33 μετάλλια από τα οποία τα 17 είναι από τα άλματα και τα 16 από τους δρόμους, κυρίως από τους δρόμους ταχύτητας (11 μετάλλια στα 60μ. και 3 μετάλλια στα 200μ.), όπως φαίνεται στο παρακάτω πίνακα.

Πίνακας διαχρονικής κατανομής μεταλλίων της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου:

Δρόμοι

Ταχύτητας

και σκυταλοδρομία

Δρόμοι

ημιαντοχή

αντοχής

Άλματα Ρίψεις

σύνθετα

60μ.: 11 800μ. – Μήκος: 6 Σφαίρα: –
200μ.: 3 1500μ. 1 Τριπλούν: 3 Πένταθλο Γ: –
400μ.: – 3000μ. 1 Κοντώ: 4 Επταθλο Α: 
60μ. εμπ.: – Ύψος: 4
4Χ400μ. –

Ταυτόχρονα τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν τις διαχρονικές και σημερινές αδυναμίες μας σε άλλες κατηγορίες αγωνισμάτων που δεν υπάρχουν στο κλειστό στίβο. Προφανώς το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας στον ανοιχτό στίβο το 2019, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι αγώνες της super league 2019, όπου θα κριθεί η παραμονή μας.
Στο επίπεδο των μεγάλων χωρών και με δεδομένη την τιμωρία της Ρωσίας, η Βρετανία είναι η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, σε κλειστό και ανοιχτό στίβο. Η Γερμανία είναι η δεύτερη δύναμη, με εξαίρεση την 5η θέση στο πρόσφατο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2019. Η Πολωνία, με πληθυσμό 38 εκατομύρια, είναι η τρίτη δύναμη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/