Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Ευρωβόλεϊ 2021: Σε κατάσταση συναγερμού CEV και ομοσπονδίες

Published

on

Έχοντας ήδη αναβληθεί μια φορά τον περασμένο Αύγουστο κι έχοντας ήδη αλλάξει φορμάτ, οι αγώνες των προκριματικών ομίλων του Ευρωβόλεϊ 2021 είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της CEV.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να χτυπά πολύ έντονα όλη την Ευρώπη, αλλά με εξαίρεση την Ελλάδα, όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα να συνεχίζονται κανονικά, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο πρόγραμμα και οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά το πρώτο 20ημερο του Ιανουαρίου σε δύο τουρνουά (αντί για αγώνες εντός και εκτός έδρας).

«Και που είναι το πρόβλημα;», θα αναρωτηθεί κάποιος δικαιολογημένα… Το ‘πρόβλημα’ είναι βασικά ελληνικό και αφορά τα πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών, καθώς όπως είχε επισημάνει το Sportsfeed.gr από την πρώτη στιγμή του λοκντάουν κινδυνεύαμε να μείνουμε χωρίς αγώνες για τρεις μήνες (μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου) κι αυτό το σενάριο τη δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει ως το πιο πιθανό.

Αν λοιπόν βαδίσουμε χωρίς προπονήσεις ως αρχές Δεκεμβρίου και επιτραπεί το άνοιγμα το γηπέδων, χρειάζονται μίνιμουμ δύο εβδομάδες για να επανέλθουν οι αθλητές σε κάποιο ρυθμό, αλλά κάπου στις 20 Δεκεμβρίου θα προλάβουμε να κάνουμε μία αγωνιστική πριν οι αθλητές αποχωρήσουν για τις εθνικές τους ομάδες.

Παρόλο που εδώ και αρκετές ημέρες η CEV βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις εθνικές ομοσπονδίες οι οποίες εμπλέκονται στην προκριματική διαδικασία και υπάρχει ανησυχία από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που χτυπά όλη την Ευρώπη η CEV δεν έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή.

Οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις Ομοσπονδίες που πρέπει να φιλοξενήσουν ένα τουρνουά (ανάμεσα τους και η ΕΟΠΕ το 1ο τουρνουά των γυναικών) ναι μεν έχουν καταγραφεί, ωστόσο από τη στιγμή που δεν υπάρχει καθολικό αίτημα αναβολής της όλης διαδικασίας για τον Μάιο (θα εξηγήσουμε παρακάτω τι πρόβλημα μπορεί να προκύψει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο) δεν υπάρχει και σχετική απόφαση.

Κι όσο τα εθνικά πρωταθλήματα συνεχίζονται (με δυσκολίες, με αναβολές αγώνων, κλπ) τόσο θα μειώνονται και οι πιθανότητες για να προκύψει ομόφωνο αίτημα αναβολής με την CEV να έχει ήδη αναρτήσει με λεπτομέρειες τα προγράμματα των δύο τουρνουά που αφορούς τους άνδρες (σε Γεωργία και Μαυροβούνιο), ενώ στις γυναίκες υπάρχουν οι ώρες των αγώνων στον όμιλο που θα γίνει στη χώρα μας (η βασική επιλογή είναι η Λάρισα, αλλά με την επέλαση του κορωνοϊού στην θεσσαλική πόλη όλα είναι ανοικτά), αλλά δεν υπάρχει καμία λεπτομέρεια όσον αφορά το δεύτερο τουρνουά στην Αυστρία.

Αυτό το τελευταίο αφήνει κάποιες ελπίδες για να προκύψει μια πιθανή μεταφορά της όλης διαδικασίας τον επόμενο Μάιο και η αλήθεια είναι ότι στις γυναίκες υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Κι αυτό γιατί στους άνδρες η Βουλγαρία που συμμετέχει στην προκριματική διαδικασία δεν μπορεί να αγωνιστεί τον Μάιο λόγω της συμμετοχής της στο Volley Nations League (στην CEV πάντως αναφέρεται ότι και τα δύο τουρνουά του συγκεκριμένου ομίλου θα διεξαχθούν στο Ισραήλ, χωρίς όμως να έχουν οριστεί ώρες και πόλη).

Επιπροσθέτως τον Μάιο η CEV έχει προγραμματίσει το European League και μετά την περσινή αναβολή δύσκολα θα το αναβάλλει δεύτερη φορά (λόγω τηλεοπτικών συμβολαίων) οπότε η εξίσωση για την καθολική μεταφορά της προκριματικής διαδικασίας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Φυσικά αν υπάρξει συμφωνία όλων των εμπλεκομένων ομάδων η CEV θα την αποδεχθεί, αλλά όπως γράψαμε και παραπάνω με τα ελληνικά πρωταθλήματα να έχουν μπει στον… πάγο από τις αρχές Νοεμβρίου ποιος δεν θα ήθελε να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία μας;

Κι αν τελικά το εφιαλτικό σενάριο επαληθευτεί (δεν αποκλείεται κι εντός της εβδομάδας η CEV να προβεί σε ανακοινώσεις), τότε στις αρχές Δεκεμβρίου θα πρέπει να δοθεί σχετική άδεια για να μαζευτούν οι εθνικές ομάδες (χωρίς τους αθλητές και τις αθλήτριες που παίζουν στο εξωτερικό και χωρίς τον Γκιγιέρμο Ναράνχο τις πρώτες ημέρες οι γυναίκες) για να ξεκινήσουν προπονήσεις.

Όσον αφορά το μπιτς βόλεϊ οι εθνικές ομάδες προπονούνται κανονικά, καθώς εντάσσονται στις εξαιρέσεις (περί εθνικών ομάδων) που αναγράφονται στην ΚΥΑ, αλλά από τη στιγμή που οι γενικές εξαιρέσεις αφορούν ατομικά αθλήματα (που δεν είναι το μπιτς βόλεϊ) δεν μπορεί να επιτραπεί να γίνονται γενικά προπονήσεις στην άμμο…

Κι όπως επίσης είχε γράψει το Sportsfeed.gr για τους λοιμωξιολόγους (χωρίς όμως να έχει δοθεί οποιαδήποτε επιπλέον εξήγηση) τα πλέον επικίνδυνα αθλήματα είναι το μπιτς βόλεϊ και οι χιονοδρομίες…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/