Η ΔΟΕ έδειξε το δρόμο της διαφάνειας, το ελληνικό κράτος οφείλει να τον ακολουθήσει. Πρέπει να υποχρεωθούν όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες να ενημερώνουν τους Έλληνες πολίτες που πηγαίνει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που διαχειρίζονται.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τις αθλητικές ομοσπονδίες. Τέτοια εποχή το ρεπορτάζ είναι σχεδόν ίδιο κάθε χρόνο. Το κράτος μειώνει τη δαπάνη για τον αθλητισμό και οι ομοσπονδίες διαμαρτύρονται. Και φέτος θα είναι μειωμένο το ποσό (κατά 5% αναφέρει το ρεπορτάζ) όμως το ζητούμενο δεν είναι πλέον το πόσο θα εισπράξει η κάθε ομοσπονδία, αλλά το τί κάνει με τα χρήματα αυτά.
Όταν οι μηχανισμοί του κράτους έχουν υποχρεωθεί από τους δανειστές να ελέγχουν τη διακίνηση των χρημάτων τους προς όλους τους φορείς, οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι ανεπίτρεπτο να μένουν εκτός ελέγχου.
Είναι αδιανόητο, να δίνει το κράτος ποσά από 10.000 ευρώ μέχρι και 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε αθλητικές ομοσπονδίες και να μην υπάρχει έλεγχος για τη χρήση αυτών των χρημάτων.
Οι συντάκτες του νέου αθλητικού νόμου θα πρέπει οπωσδήποτε σε αυτόν να περιλάβουν την αναλυτική δημοσιοποίηση των οικονομικών δεδομένων όλων των ομοσπονδιών στη διαύγεια. Όπως γίνεται με όλες τις δημόσιες υπήρεσιες. Όπως γίνεται με ΓΓΑ. Δαπάνη 50 ευρώ για την αγορά μελανιού στον εκτυπωτή, εγκρίνεται από τον ΓΓΑ και η απόφαση αναρτάται στη διαύγεια. Για ποιο λόγο να ελέγχεται ο ΓΓΑ και όχι τα συμβούλια των ομοσπονδιών;
Θα πρέπει να γνωρίζουμε τί μισθοί δίνονται στις ομοσπονδίες, πόσα εισπράττουν ιδιωτικές εταιρείες από τις αναθέσεις έργων και διοργανώσεων, πόσο κοστίζει ένας αγώνας (πανελλήνιο πρωτάθλημα κτλ), τί επιχορηγήσεις υπάρχουν προς τα σωματεία, τί έξοδα καλύπτονται για προετοιμασίες, πόσο κοστίζουν οι διάφορες εκδηλώσεις, τί ποσά προκύπτουν από τις χορηγίες. Πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους οι ομοσπονδίες να λογοδοτούν για τα χρήματα του ελληνικού λαού τα οποία διαχειρίζονται.
Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, να υπάρχουν δημόσιοι φορείς των οποίων τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν άγνωστα.
Οι προϋπολογισμοί που καταθέτονται στη ΓΓΑ θα πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα. Οι αναθέσεις έργων το ίδιο. Καμία διοίκηση, εκλεγμένη ή διορισμένη δε νομιμοποιείται να κρατά κρυφά τα οικονομικά της στοιχεία. Μιλάμε για δημόσιο χρήμα και μάλιστα δανεικό, το οποίο τοκίζεται με τοκογλυφικούς όρους από τους «φίλους» μας τους δανειστές.
Φυσικά δεν είναι μόνο οι ομοσπονδίες οι οποίες πρέπει να κοινοποιούν τη διαχείρηση του δημόσιου χρήματος. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τους φορείς που διοικούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα ΕΑΚ επιχορηγούνται και αυτά με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Θα πρέπει να υπάρχει και εκεί απόλυτη διαφάνεια για το πως γίνεται η διαχείριση αυτών των χρημάτων.
Επιτελούς να μπει τέλος σε αυτή τη μυστικοπάθεια.