Connect with us

EDITORIAL

Βόλεϊ λιγκ: Το θέατρο του παραλόγου, η wild card και η ΑΕΚ που δεν υπολογίζει κανείς

Published

on

Αφού από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Αυγούστου μαδήσαμε τη μαργαρίτα για να μάθουμε αν παίζει ή όχι η ΑΕΚ, τώρα ζούμε για πολλοστή φορά το θρίλερ «ποιος θα πάρει τη θέση της;». Μόνο που αυτό που βιώνουμε δεν είναι θρίλερ, αλλά μία ακόμη φαρσοκωμωδία.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Η ΕΣΑΠ κατάφερε να ξεπεράσει για μια ακόμη φορά τον εαυτό της την περασμένη εβδομάδα όταν την Τρίτη (4/9) ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τη θέση της ΑΕΚ μέσω wild card και τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή θα τις ανακοίνωνε την Πέμπτη.

Τελικά την Πέμπτη η ανακοίνωση που εκδόθηκε ήταν ότι ΔΕΝ θα δοθεί wild card γιατί, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Λίγκας: «… δεν εκτιμήθηκε με τον δέοντα τρόπο».

Η απάντηση στο ερώτημα «από ποιον δεν εκτιμήθηκε;», είναι, σύμφωνα με τα όσα λέγονται από την ΕΣΑΠ, από τις 4 ομάδες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη χορήγηση της wild card (Κέρκης Σάμου, Αιγιαλέων, Φλοίσβος, ΟΦΗ).

Κι αυτό γιατί, πάντα σύμφωνα με τα όσα λέει η ΕΣΑΠ, κάθε μία απειλούσε τη λίγκα πως αν δώσει αλλού τη wild card θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Το ρεπορτάζ λέει ότι στην ΕΣΑΠ ήταν σφόδρα ενοχλημένη με τον Κέρκη, ωστόσο από τη Σάμο, υπάρχει εντελώς διαφορετική εξήγηση (και εξίσου μεγάλος εκνευρισμός).

Και την αναφέρουν καθαρά και ξάστερα στην ανακοίνωση τους, καθώς ενημερώθηκαν από την ΕΣΑΠ ότι στην περίπτωση που θα βρεθούν στη μεγάλη κατηγορία θα πρεπει να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή 150.000 ευρώ. Γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση τους ξεκαθαρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση αν δεν εφαρμοστεί για ολες τις ομάδες της βόλεϊ λιγκ είναι παράτυπη και θα την κυνηγήσουν νομικά.

Τι από τα δύο ισχύει (γενικά απειλές ή ειδική απειλή) το ξέρουν όσοι συμμετείχαν στις συνομιλίες (αλήθεια γιατί δεν ζητούν να συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες πλην του προέδρου της ΕΣΑΠ σε τέτοιου είδους συζητήσεις;).

Ωστόσο το να αφήνει αιχμές η ΕΣΑΠ και να απαντά με εμπρηστική ανακοίνωση ο Κέρκης δεν βοηθά κανέναν. Κι όσο δίκιο κι αν έχει η ομάδα της Σάμου για το ότι ως 3η στην περσινή Πρι Λιγκ (κυρίως όμως ως ένα νησί που δεν έχει κάτι άλλο και αγαπάει αποδεδειγμένα το βόλεϊ, θα το στηρίξει και θα δημιουργήσει μια νέα αγορά κι ένα νέο σημείο αναφοράς που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει το πρωτάθλημα μας), αλλά και για το ότι κάποιοι λειτούργησαν με το σκεπτικό «που να τρέχουμε τώρα στη Σάμο και να δίνουμε ένα σκασμό λεφτά» (όπως έκαναν και με τη Ρόδο, αλλά και την Κοζάνη πριν από λίγα χρόνια), άλλο τόσο άδικο έχει στην ανακοίνωση της.

Αν δεν αναγνώριζε τη διαδικασία της Wild card ο Κέρκης να μην εμπλακόταν από την αρχή και να έκανε απευθείας προσφυγή. Όταν όμως στην προκήρυξη της ΕΣΑΠ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ η διαδικασία της Wild card και δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι σε περίπτωση αποχώρησης μιας ομάδας τη θέση της θα πάρει η αμέσως επόμενη της βαθμολογίας, τότε πολύ καλά έκανε η ΕΣΑΠ και την προκήρυξε (το ερωτημα είναι γιατί το έκανε τόσο αργά και γιατί πήρε πίσω την απόφαση της).

Μόνο που όλη αυτή η φασαρία ίσως τελικά γίνεται άνευ λόγω και αιτίας… Γιατί μπορεί η ΕΣΑΠ να ανακοίνωσε στις 30/8 με έμμεσο τρόπο το τέλος της ΑΕΚ (στην ανακοίνωση εκείνης της ημέρας για πρώτη φορά έγινε αναφορά σε χορήγηση για wild card προκειμένου να καλυφθεί η 10η θέση, χωρίς να αναφέρει το όνομα της Ένωσης), αλλά όσο η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν συνεδριάζει για τους φακέλους αδειοδότησης της βόλεϊ λιγκ, τόσο οι κιτρίνομαυροι θα παραμένουν στην… εξίσωση.

Η ΑΕΚ δεν έχει πει ποτέ ότι παραιτείται από το δικαίωμα να αγωνιστεί στην κατηγορία, αλλά αντιθέτως θεωρεί πως η ΕΣΑΠ δεν έχει κανένα δικαίωμα να της στερήσει τη συμμετοχή αρνούμενη τη δικαιοδοσία της Επιτροπής Αδειοδότησης της Λίγκας.

Κι αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι να έρθει η ώρα της συνεδρίασης Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού υπάρχει σχεδόν ένας μήνας, τότε κάτι μας λέει πως αυτό που θα ζήσουμε φέτος θα θυμίσει παλιές καλές μέρες της Λίγκας που αγαπήσαμε όλοι…

ΥΓ: Οι ομάδες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη wild card ήταν πέντε…

ΥΓ2: Αλήθεια τώρα ακόμη και μετά το Ευρωβόλεϊ (έχουμε να πούμε πολλά για όσα έγιναν σε άνδρες και γυναίκες, όπου κι οι δύο συγκεκριμένες ομάδες αξίζουν τεράστιο σεβασμό για την προσπάθεια που έκαναν κι ας απέτυχαν) συζητάμε σοβαρά αν θα είναι 4 ή 5 οι ξένοι παίκτες. Και γιατί να μην είναι 7 ή 9 ή 12 ή 3; Γιατί ο μαγικός αριθμός είναι το 5; Γιατί βολεύει φέτος ή του χρόνου μια κατάστασση; Υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι με 5 λύνονται τα προβλήματα;

ΥΓ3: Όποιος συνδέει τον αριθμό των ξένων με την πρόοδο των Ελλήνων ας κοιτάξει λίγο τι ισχύει σε άλλα πρωταθλήματα… Στη Ρουμανία (που είναι πλέον στους 8 του Ευρωβόλεϊ) για παράδειγμα η Αρκάντα Γκαλάτι του Ομοσπονδιακού τεχνικού Σέρτζιο Στάνκου έχει 8. Το θέμα λοιπόν δεν είναι απλά ποσοτικό, αλλά κυρίως ποιοτικό κι αμέσως μετά συνθηκών εργασίας Ελλήνων και ξένων.

ΥΓ4: Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαμε 10 αγωνιστικά ισχυρές και φερέγγυες ομάδες όπως λέει στην ανακοίνωση της η ΕΣΑΠ;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/