Connect with us

OLYMPICS

Άρχοντας των δαχτυλιδιών

Published

on

Οι Αγώνες του 2020 ανατέθηκαν στο Τόκιο και η πάλη παρέμεινε Ολυμπιακό άθλημα. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η εκλογή του νέου προέδρου της ΔΟΕ, του “Lord of the rings” όπως τον αποκαλούν, και αυτή είναι η πιο κρίσιμη από τις τρεις ψηφοφορίες καθώς θα καθορίσει την πορεία του Ολυμπιακού κινήματος για τα επόμενα 12 χρόνια.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Ο Γερμανός δικηγόρος και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Ζακ Ρογκ και το μεγάλο φαβορί της διαδικασίας. Ο χρυσός Ολυμιονίκης του 1976 στο ομαδικό της ξιφασκίας, έχει αρκετούς υποστηρικτές μεταξύ των “αθάνατων” και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στην ψηφοφορία για τους Αγώνες του 2020, ήταν με τους νικητές. Για πρώτη φορά, καθώς στη διαδικασία για τους Αγώνες του 2012 ήταν από τους ξεκάθαρους υποστηρικτές του Παρισιού, ενώ ως επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης των χειμερινών Ολυμπιακών του 2018 με την πόλη του Μονάχου, ηττήθηκε πανηγυρικά από την Πιόνγιανγκ της Νότιας Κορέας με 63-25 στις ψήφους.

Μεγάλος του αντίπαλος θεωρείται ο Έντζι Σερ Μιάγκ. Στα υπέρ του διπλωμάτη από τη Σιγκαπούρη, το γεγονός ότι οι επτά από τους τελευταίους οκτώ προέδρους της ΔΟΕ προέρχονται από την Ευρώπη, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν από το 1972 μέχρι σήμερα. Έχει πολλές συμπάθειες μεταξύ των μελών που προέρχονται από την Αφρική και την Ασία, ενώ του έχει χρεωθεί η δημοκρατική αναβάθμιση της ΔΟΕ.

Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο θρύλος του επικοντώ Σεργκέι Μπούμπκα είναι ο μοναδικός διάσημος από τους έξι υποψήφιους. Η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του Ουκρανού είναι ένα πλεονέκτημα, όχι όμως αρκετό για να τον χρίσει διάδοχο του Ρογκ. Οι υπόλοιποι τρεις, ο Πορτορικανός τραπεζίτης Ρίτσαρντ Κάριον, ο Ελβετός δικηγόρος Ντένις Όσβαλντ και ο δισεκατομμυριούχος κατασκευαστής από την Ταϊβάν Σίκεϊ Γου μάλλον δεν έχουν τύχη.

Screen Shot 2013-09-09 at 3.19.42 PM

Ζητούνται “ασφαλή χέρια”
Ο απερχόμενος πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ έδωσαν μεγάλο αγώνα για να παραμείνει καθαρό το Ολυμπιακό κίνημα. Κανείς δεν έχει ξεχάσει πως το 2001, παραλίγο η ΔΟΕ να βρεθεί στα χέρια ενός μεγαλοαπατεώνα. Στην ψηφοφορία που είχε γίνει τότε στη Μόσχα για το διάδοχο του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ o Ρογκ είχε επικρατήσει με 59 ψήφους, ενώ οι Κιμ Ουν Γιογκ και Ρίτσαρντ Πάουντ είχαν πάρει 23 και 22 ψήφους αντίστοιχα. Αργότερα, ο Νοτιοκορεάτης Κιμ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2.5 ετών για κατάχρηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από τις αθλητικές ομοσπονδίες που ήταν υπό τον έλεγχο του, ενώ αποδείχθηκε πως είχε δεχθεί 530.000 ευρώ σε δωροδοκίες.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Ρογκ βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετά προβλήματα τα οποία φρόντισε να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια του διοικητικού συμβουλίου, λειτουργώντας ως ομαδικός παίκτης ενώ έδωσε και μεγάλο αγώνα κατά του ντόπινγκ. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, που ήταν συγκεντρωτικός και ήθελε να ελέγχει τα πάντα, ενώ ήταν ελαστικός στο θέμα της καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Η θέση του προέδρου της ΔΟΕ, είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης αλλά άνευ αποδοχών. Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για να γίνει έμμισθη η προεδρεία, με τους υποστηρικτές αυτής της κίνησης να χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τον Σεπ Μπλάτερ που “κόβει” στον ευατό του (ως πρόεδρος της FIFA) έναν παχυλό μισθό.
Οι επικριτές πάντως του Ολυμπιακού κινήματος, λένε πως ο πρόεδρος της ΔΟΕ δε χρειάζεται μισθό καθώς το συμβούλιο του εγκρίνει απεριόριστα έξοδα…

Σεμπάστιαν Κόε σούπερ σταρ
Αυτό πάντως που αποτελεί κοινή παραδοχή στους κύκλους της ΔΟΕ, είναι το γεγονός πως ο διάδοχος του Ρογκ απλά θα διατηρεί την καρέκλα του προέδρου ζεστή, μέχρι να αποφασίσει ο Σεμπάστιαν Κόε να κατέβει υποψήφιος. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Λονδίνου 2012, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα μέλη της ΔΟΕ και πολλοί περίμεναν να είναι υποψήφιος από φέτος. Όμως ο Κόε υπήρξε μεθοδικός δρομέας και την ίδια μεθοδικότητα ακολουθεί και στην παραγοντική του καριέρα. Πρώτος του στόχος είναι η θέση του προέδρου στις εκλογές της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (ίσως της ισχυρότερης όλων) που θα γίνουν το 2015.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/