Connect with us

EDITORIAL

Καλύτερος ή δημοφιλής;

Published

on

Μια παρέα αθλητικών δημοσιογράφων, αποφάσισε το 1954 να δώσει τα πρώτα αθλητικά βραβεία στην Ελλάδα. Καλύτερος αθλητής και αθλήτρια της χρονιάς, όπως επίσης και για την καλύτερη ομάδα της χρονιάς. Πέρασαν 59 χρόνια από τότε, η παρέα των δημοσιογράφων μεγάλωσε, τα βραβεία εξακολουθούν να υφίστανται και όλοι πλέον περιμένουν τους κορυφαίους της χρονιάς. Τους κορυφαίους ή τους πιο δημοφιλείς; Ιδού η απορία.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Από το 2004, όταν και η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, οι αθλητικοί συντάκτες άρχισαν να ψηφίζουν και για τον κορυφαίο προπονητή της χρονιάς (η αρχή έγινε για να μπορέσουν να τιμήσουν τον Ότο Ρεχάγκελ). Από τότε σε αυτην την κατηγορία, υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο τίτλος πήγε στον πιο δημοφιλή και όχι στον πιο άξιο. Όπως συνέβη το 2007 και το 2011, όταν Ρεχάγκελ και Σαντος πήραν την πρωτιά για επιτεύγματα κατώτερα του… τίτλου.
Αύριο θα ανακοινωθούν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, οι κορυφαίοι του 2013 στον αθλητισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική ποδοσφαίρου και το μπάσκετ του Ολυμπιακού θα έχουν την τιμητική τους. Ο ιδιαίτερα συμπαθής Φερνάντο Σάντος και ο Γιώργος Μπαρτζώκας δίνουν μάχη στήθος με στήθος για τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς. Ο Πορτογάλος, είναι επιτυχημένος, αλλά η πρόκριση και μόνο της Εθνικής στα τελικά του Μουντιάλ, δε μπορεί να συγκριθεί με τον παγκόσμιο τίτλο του Σπύρου Γιαννιώτη και την επιτυχία της μικτής ομάδας σκυταλοδρομίας του οpen water. Για άλλη μία φορά αδικημένος ο προπονητής κολύμβησης Νίκος Γέμελος ο οποίος έχει καταστήσει την Ελλάδα παγκόσμια υπερδύναμη ενός Ολυμπιακού αθλήματος.
Αδικημένος και ο προπονητής της Εθνικής ομάδας του πινγκ πογνκ, Κώστας Βατσακλής. Για πρώτη φορά η Εθνική έφτασε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αμφισβητώντας την κυριαρχία της παντοδύναμης Γερμανίας.
Αδικημένος και ο Γιώργος Μορφέσης. Ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής υδατοσφαίρισης όλων των εποχών, με παγκόσμια χρυσά μετάλλια σε γυναίκες και νεάνιδες (φέτος και χρυσό ευρωπαϊκό σε νεάνιδες).
Αυτό είναι το παράδοξο με τον ελληνικό αθλητισμό. Αυτός που είναι κορυφαίος στον κόσμο, να μην αναγνωρίζεται ως κορυφαίος στην πατρίδα του.
Αύριο το βράδυ, ένας εκ των Μπαρτζώκα-Σάντος θα τιμηθεί με τον τίτλο του καλύτερου προπονητή στην Ελλάδα για το 2013. Σαφώς και πρόκειται για εξαιρετικούς προπονητές και οι δυο τους, όμως τουλάχιστον ο Φερνάντο Σάντος δεν αξίζει τον τίτλο για το 2013. Όχι και να επιβραβεύσουμε ως κορυφαιο προπονητικό επίτευγμα της χρονιάς, την πρόκριση στα μπαράζ της Εθνικής από έναν όμιλο όπου συμμετείχαν η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λιχτενστάιν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/