Connect with us

STORY

Ο παππούς και το εγγόνι

Published

on

Αβραάμ εγέννησε τον Ισαάκ, Ισαάκ δε εγέννησε τον Ιακώβ, αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη, το μάθημα της οποίας φέρεται να θέλει να καταργήσει από τα ελληνικά σχολεία η Μαρία Ρεπούση. Για να προσαρμόσουμε την Αγία Γραφή στο ποδόσφαιρο θα χρειαστεί να κάνουμε τις σχετικές μετατροπές. Μελισσανίδης εκπαίδευσε τον Πατέρα, Πατέρας δε εκπαίδευσε Μαρινάκη!

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Στα χαρακώματα έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά για όποιον γνωρίζει την εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, η… εξ αγχιστείας παραγοντική συγγένειά τους γίνεται αντικείμενο συζήτησης. Είχαν, άλλωστε, κοινό φίλο τον Νικόλα Πατέρα. Μαθητή του «τίγρη» όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τον Εθνικό. Τότε ο Μελισσανίδης έκανε κουμάντο στην ΑΕΚ και σάρωνε τους τίτλους.

Η πάσα για Λέτο
Τα χρόνια πέρασαν. Ο Πατέρας μπήκε στον Παναθηναϊκό μέσω της ΠΕΚ και ανέλαβε την προεδρία του «τριφυλλιού». Είχε κρατήσει όσα έμαθε από τον δάσκαλό του και τα εφάρμοσε στην πράξη. Γι’ αυτό δήλωνε ο Μελισσανίδης τον Ιούλιο του 2009 ότι «δεν θα ήθελα να βρεθώ αντίπαλός του». Εκείνη την περίοδο συναντήθηκαν πολλές φορές οι δύο φίλοι. Ο Νικαιώτης έκανε ταχύρρυθμα σεμινάρια στον Πειραιώτη για να του επαναφέρει στη μνήμη τα βασικά συστατικά της επιτυχίας για έναν παράγοντα. Με τις οδηγίες του Μελισσανίδη πήρε ο Πατέρας τον Σεμπάστιαν Λέτο. Αρχικά του πρότεινε τον Νέρι Καστίγιο. «Θα τους διχάσεις», του εξήγησε, αλλά ο Μεξικανός φοβήθηκε τις αντιδράσεις και αρνήθηκε να υπογράψει στην τελευταία και κρίσιμη συνάντηση. «Πάρε τον Αργεντινό. Είναι μεγάλος υδραυλικός», επανήλθε ο «τίγρης» και ο Πατέρας «τράβηξε στιΛΕΤΟ», όπως γράφτηκε τότε στα πρωτοσέλιδα.

Αρχικά του πρότεινε τον Νέρι Καστίγιο. «Θα τους διχάσεις», του εξήγησε, αλλά ο Μεξικανός φοβήθηκε τις αντιδράσεις και αρνήθηκε να υπογράψει στην τελευταία και κρίσιμη συνάντηση. «Πάρε τον Αργεντινό. Είναι μεγάλος υδραυλικός», επανήλθε ο «τίγρης» και ο Πατέρας «τράβηξε στιΛΕΤΟ», όπως γράφτηκε τότε στα πρωτοσέλιδα.

Η παρέα της Μυκόνου
Το 2010 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να μεταλαμπαδευθούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες του Μελισσανίδη. Να περάσουν στην… 3η γενιά με πτυχίο από τη Μεγάλη της Νίκαιας Σχολής Παραγόντων. Με τις δάφνες του νταμπλ, ο Πατέρας θέλησε να πιέσει τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και αποχώρησε από την προεδρία του Παναθηναϊκού. Άρχισε τις εξορμήσεις στη Μύκονο με τον παιδικό φίλο του, τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Εκεί, στα τραπέζια του Nammos του γνώρισε τον Αχιλλέα Μπέο και τον Θανάση Κανελλόπουλο. Η αποθέωση που είχε γνωρίσει ο νυν πρόεδρος του Ολυμπιακού στον τελικό του πρωταθλήματος βόλεϊ και η πρόταση του Γιώργου Λούβαρη εισήγαγαν το μικρόβιο της ενασχόλησης με την ΠΑΕ. Ο Σωκράτης Κόκκαλης, άλλωστε, παρέπαιε παραγοντικά και τελικά ο Μαρινάκης άρπαξε την ευκαιρία. Τα μαθήματα από τον Πατέρα ήταν εντατικά. Στο τιμ των… καθηγητών προστέθηκαν ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου και ο γνωστός δικηγόρος που άλλοτε συμμετείχε στις διοικήσεις του Γιώργου Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό και ενίοτε εκπροσωπούσε τον Ολυμπιακό στην πάλαι ποτέ κραταιά ΕΠΑΕ. Έμαθε γρήγορα ο Μαρινάκης χάρη στην παρακαταθήκη που είχε αφήσει στον Πατέρα ο Μελισσανίδης. Οι τρεις τους, άλλωστε, είχαν συναντηθεί 10άδες φορές στις εκδηλώσεις της Aegean στα Ποσειδώνια. Πρώτο τραπέζι πίστα έβαζε ο «Τίγρης» τον κολλητό του φίλου του. Αλλά αρκούσαν δύο – τρεις λεπτομέρειες για την ανελέητη αντιπαράθεσή τους.

Στράβωσε με την κάθαρση
Τη σύγκρουση του Μελισσανίδη και του Μαρινάκη προκάλεσαν αρχικά τα δύο πρωτοσέλιδα που εμφάνιζαν τον πρώτο να επιστρέφει στο ποδόσφαιρο με στόχο την εξυγίανσή του, την κάθαρση σε όλα τα επίπεδα προς όφελος και του ΟΠΑΠ, στον οποίο έμπαινε ως μεγάλος παίκτης μέσω της Emma Delta. Προσωπική προσβολή το θεώρησε ο Μαρινάκης με το σκεπτικό ότι «εγώ βάζω λεφτά. Φέρνω τον Βαλβέρδε και παιχταράδες. Δεν μπορεί να απαξιώνει τα πρωταθλήματά μου».
Ακολούθησε η δεύτερη έκρηξη όταν διάβαζε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Μελισσανίδη να χρησιμοποιεί το πυρηνικό όπλο, όπως χαρακτήριζαν τον ΟΠΑΠ, για να επιβάλει την κυριαρχία του στο ποδόσφαιρο.
Ήρθε και το ψαλίδι στη χορηγία του Ολυμπιακού και κάποιων συγγενών ΜΜΕ που ολοκλήρωσαν το παζλ με τις προϋποθέσεις για τη σύγκρουση.

Ασέβεια στον κώδικα τιμής
Παρά τις συνεχείς επιθέσεις από μέσα ερυθρόλευκης απόχρωσης, ο Μελισσανίδης απέφευγε να απαντήσει. Μέχρι που άρχισαν οι αναφορές στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. “Χτυπήματα” με υπόνοιες και οι βολές που παραπέμπουν σε αξιόποινες πράξεις. Τότε αποφάσισε να απαντήσει. Δεν τον ένοιαξε το θέμα της χορηγίας του ΟΠΑΠ. Η μεταφορά της διαφοράς από το ποδόσφαιρο στο επαγγελματικό και επιχειρηματικό πεδίο τον ξενέρωσε.
«Υπάρχει ένας κώδικας τιμής και αυτοί δεν τον σεβάστηκαν», έλεγε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν του τηλεφωνούσαν για να εξηγήσει την έκρηξή του. Όσοι τον άκουγαν, το μόνο που συμπέρασμα που έβγαζαν δεν άφηνε περιθώρια για αισιοδοξία. «Θα πάει την κόντρα μέχρι τέλους», έλεγαν και το πίστευαν. Όπως, άλλωστε, έχει πει «στη ζωή σου όλα μπορεί να τα χάσεις εκτός από ένα, το όνομά σου». Τα λόγια του Ζώρα (Γιώργος) ήταν νόμος για τον Δημήτρη. ΄
Αλλά και ο Μαρινάκης από το ίδιο καλούπι έχει βγει. Περήφανος και αγύριστο κεφάλι όταν θεωρήσει ότι θίγεται, πώς αμφισβητείται. Οπότε το μόνο που απομένει σε όλους εμάς είναι να πάμε στοίχημα για την τελική επικράτηση. Είναι μία σύγκρουση που παίζεται και Live! Από τον παραγοντικό παππού στο εγγόνι!…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/