Connect with us

STORY

Ποιος είναι ο κορυφαίος;

Published

on

Ολοταχώς προς την κορυφή, οδεύει ο Ράφαελ Ναδάλ μετά και τη μεγάλη του νίκη επί του Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του αμερικάνικου όπεν. Ο 27χρονος Ισπανός έχει ακόμα δρόμο για να ξεπεράσει τους Φέντερερ και Σάμπρας, όμως με τη φόρα που έχει πάρει όλα είναι πιθανά.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Τζίμι Κόνορς, Τζον Μάκενρο, Ιβάν Λεντλ, Ίλιε Ναστάζι, Αντρέ Αγκάσι, Ματς Βίλαντερ, Μπόρις Μπέκερ, όλοι τους μεγάλα ονόματα στην ιστορία του παγκόσμιου τένις με πολλούς τίτλους και ρεκόρ. Βάσει όμως των αριθμών, κανείς από αυτούς δεν μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών.

Ο πρώτος τενίστας που χαρακτηρίστηκε ως ο κορυφαίος όλων των εποχών, ήταν (όχι άδικα), ο Μπιον Μποργκ. Την οκταετία 1974-81 ήταν ο απόλυτως κυρίαρχος των κορτ, ιδίως σε Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλετον. Ο Σουηγός ήταν και ο πρώτος τενίστας που συγκέντρωσε 1.000.000 δολάρια από τα γκραν σλαμ. Προκάλεσε παγκόσμιο σοκ με την απόφαση του το 1983 να αποσυρθεί σε ηλικία 26 ετών (επηρεασμένος από και από τη χρήση ναρκωτικών) και παρά τις πιέσεις του Μάκενρο δεν άλλαξε τελικά την απόφαση του. Το μόνο που έκανε ήταν να παίζει που και που σε κάποιο τουρνουά.

Screen Shot 2013-09-10 at 11.12.31 AM

Μετά την αποχώρηση του Σουηδού πλέιμποϊ, ο τίτλος του κορυφαίου όλων των εποχών πέρασε στην κατοχή του Ελληνοαμερικανού Πιτ Σάμπρας. Με 14 τίτλους γκραν σλαμ και 284 εβδομάδες παραμονής στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο τίτλος “The Greatest” του ανήκε δικαιωματικά. Είναι και ο μοναδικός που αποσύρθηκε έχοντας κατακτήσει τίτλο. Ήταν το 2002, μια χρονιά όπου έχανε συνεχώς και τελικά αποφάσισε να πει το “αντίο” αγωνιζόμενος στο αμερικάνικο όπεν. Μπήκε στο τουρνουά ως Νο17 της παγκόσμιας κατάταξης και αφού απέκλεισε του ανερχόμενους Χάας, Ρόντικ και Σάλκεν για να επικρατήσει στον τελικό 3-1 επί τους μεγάλου του αντιπάλου και επίσης ένα βήμα πριν την απόσυρση, Αντρέ Αγκάσι. Ένα χρόνο αργότερα και χωρίς να έχει αγωνιστεί καθόλου στο ενδιάμεσο, ο Πίτ Σάμπρας ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρση του.

Στο μεταξύ ο Ρότζερ Φέντερερ είχε κάνει ήδη την εμφάνιση του και κάνοντας απίστευτα πράγματα σε όλα τα κορτ, εκτός από αυτό του Ρολάν Γκαρός (μόνο μία κατάκτηση το 2009, δεν του πάει το χώμα) κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του πάνθεον στο παγκόσμιο τένις. Πρώτος σε τίλους, νίκες και κέρδη από τα τουρνουά και με το απίστευτο νούμερο των 302 εβδομάδων (οι 237 συνεχόμενες!) Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, αυτή τη στιγμή ο Ελβετός είναι ο “The Greatest”, δίχως αμφισβήτηση. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, σε ηλικία 32 ετών έχει αρχίσει η φθίνουσα πορεία και δύσκολα θα καταφέρει να αυξήσει τα κατορθώματα του.

Ραφαέλ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς είναι οι επόμενοι στη λίστα. Αυτοί που θα εκθρονίσουν τον Φέντερερ από το θρόνο του. Από τους δύο δελφίνους, ο Ναδάλ δείχνει πιο κοντά. Με τη χθεσινή του νίκη επί του Τζόκοβιτς από ότι φαίνεται θα επιστρέψει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και με τη φόρα που έχει πάρει καθώς δείχνει ότι έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό, δύσκολα θα μπορέσει ο συνομίλικος του Σέρβος να τον απειλήσει. Άλλωστε ο Ισπανός χρειάζεται μόλις ένα γκραν σλαμ για να ισοφαρίσει τα 14 του Σάμπρας και μετά βάζει πλώρη για τα 17 του Φέντερερ. Είναι 27 χρόνων και όπως φάνηκε χθες, δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος να του πάρει τίτλο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/