Connect with us

EDITORIAL

Σαν ελβετικό τυρί!

Published

on

Ένα από τα αγαπημένα κλισέ των εφημερίδων στις περιγραφές των αγώνων συγκρίνει τις άμυνες των ομάδων με το ελβετικό τυρί! Αναφέρεται, ασφαλώς, σε όσες ομάδες εμφανίζουν χτυπητές αδυναμίες στην ανασταλτική λειτουργία τους. Το κλισέ ταιριάζει γάντι στο πρώτο κατηγορητήριο για τους ύποπτους αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Η δίκη ολοκληρώθηκε και οι αποφάσεις βγήκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου 2013. Μία ημερομηνία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων για τον θόρυβο που προκάλεσε η… φούσκα. Το κατηγορητήριο ήταν διάτρητο. Γεμάτο τρύπες, σαν το ελβετικό τυρί.
Αν κάποιοι σκεφτούν ότι το παίζουμε μετά Χριστόν προφήτες, τους καλούμε να αναζητήσουν παλαιότερα σημειώματα ή ρεπορτάζ για να αντιληφθούν ότι από το 2011 φωνάζαμε μόνοι κι έρημοι ότι το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει. Όχι, δεν βλέπουμε το μέλλον. Δεν διαβάζουμε τράπουλες ταρώ. Ούτε καν τα χαρτιά της Κατίνας από τη Σμύρνη. Ρεπορτάζ κάναμε. Γι’ αυτό και ρισκάραμε από την πρεμιέρα της πρώτης δίκης ότι ο Μάκης Ψωμιάδης θα τιμωρηθεί με ποινή από 4 έως 4,5 χρόνια.
Ένα μότο στη δουλειά μας αναφέρει ότι ο καλός δημοσιογράφος δεν είναι παντογνώστης. Δεν χρειάζεται να ξέρει και νομικά και οικονομικά και αθλητικά και πολιτική. Πόσο μάλλον ιατρική και πυρηνική φυσική… Εκείνο που χρειάζεται είναι να σηκώνει το τηλέφωνο και να απευθύνει το κατάλληλο ερώτημα στους ειδικούς. Τότε θα μάθει τις σωστές απαντήσεις και θα δει τα γεγονότα από την ορθή οπτική γωνία. Αν το είχαν κάνει όλοι από το 2011, τότε όλοι θα είχαν αντιληφθεί τις τρύπες του κατηγορητηρίου. Την έλλειψη στοιχείων. Την αδιαφορία των κρατικών μηχανισμών να δέσουν τις κατηγορίες και να καθαρίσουν το ποδόσφαιρο.
Για να μη μακρηγορώ, το δίδαγμα από την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης είναι ότι ελάχιστοι ενδιαφέρονται για την κάθαρση του ποδοσφαίρου. Οι περισσότεροι νοιάζονται για τον έλεγχό του. Για την ανάπτυξη των πελατειακών σχέσεων με κάθε τρόπο. Όσο επικρατεί αυτό το σκεπτικό, κάθε προσπάθεια για κάθαρση θα σκοντάφτει σε τρύπια κατηγορητήρια. Κι εμείς θα βαυκαλιζόμαστε πώς κάναμε έγκαιρα τη σωστή ανάγνωση…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/