Connect with us

EDITORIAL

Το πάρτι της Θεσσαλονίκης

Published

on

Ένα πάρτι με δρομείς στη Θεσσαλονίκη. Το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Με κλειστή την Τσιμισκή να τρέχω μαζί με φίλους και γνωστούς σε έναν Ημιμαραθώνιο που όμοιο του δεν είχα ξανατρέξει ποτέ. Ένας αγώνας που υλοποίησε ο ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

του Λευθέρη Πλακίδα
διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας
Νυχτερινού Ημιμαραθώνου
και Μαραθώνιου “Μέγας Αλέξανδρος”

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε αγώνας 21 χιλιομέτρων και ένας μικρότερος των 5 χιλιομέτρων αργά το απόγευμα. Όλοι οι δρομείς ήταν χαρούμενοι που δεν είχαν τον ήλιο και τη ζέστη και έτρεχαν σε μια άδεια πόλη που είχε ετοιμαστεί μόνο για εκείνους. Τα νούμερα ήταν μεγάλα και πάνω από τις προσδοκίες. Πάνω από 11.000 συμμετοχές και 10.000 τερματίσαντες. Και ο αριθμός θα μεγαλώσει γιατί υπάρχει και ο Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος την Άνοιξη που είναι ήδη θεσμός αφού θα γίνει στις 6 Απριλίου για 9η χρονιά. Τα 5 χιλιόμετρα είναι ένας αγώνας για όλους όπως λέει και το σύνθημα του χορηγού του αγώνα της WIND που ήταν και πάλι παρούσα σε έναν ακόμη μεγάλο αγώνα. Ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας της WIND Γιώργος Τσαπρούνης πίστεψε πολύ στη Θεσσαλονίκη και για τους αγώνες της Άνοιξης και για αυτόν του φθινοπώρου. Η LUCOZADE πρόσφερε το ισοτονικό ποτό που είναι σημαντικό για τους δρομείς. Ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Αντρέας Καλαμάρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και έτρεξε και τον Ημιμαραθώνιο και έκανε και ατομικό ρεκόρ με 1.49 που είναι εξαιρετικός χρόνος. Οι άνθρωποι της διοργάνωσης με επικεφαλή το γενικό διευθυντή Δρόσο Χριστόπουλο και συμπαραστάτη το γενικό γραμματέα του συλλόγου Γιάννη Ποδειώτη, αλλά και όλη την ομάδα που έχουν δημιουργήσει έκαναν πολύ καλή δουλειά και ενέπνευσαν και τους εθελοντές, αλλά και όσους εργάστηκαν για να πετύχει ο αγώνας. Είναι επιτυχία που η Θεσσαλονίκη μπήκε στο χάρτη των αγώνων δρόμου στην Ελλάδα και σύντομα θα έχει και απήχηση σε όλα τα Βαλκάνια.

Πολλά χρόνια γκρίνιαζα ότι τα πρωινά δεν είναι η καλύτερη ώρα για τρέξιμο. Αλλά όλοι αγώνες σε όλον τον πλανήτη είναι πρωί. Κάποιοι όχι πολύ νωρίς, αλλά κατά τις 11, κάτι που είναι καλύτερο αλλά πάλι πρωί είναι για μένα. Την ιδέα την είχα στο μυαλό μου πολύ καιρό και προσπαθούσα να βρω τρόπο να την περάσω και να τη δω να υλοποιείται. Και έγινε στη Θεσσαλονίκη. Στη γενέθλια μου πόλη. Στο ιδανικό σκηνικό για έναν τέτοιο αγώνα. Αν μάλιστα ξεκινήσει και λίγο νωρίτερα που θα δύει ο ήλιος θα είναι και πιο ρομαντικά. Με περισσότερους δρομείς στους δύο αγώνες και κόσμο να χειροκροτεί στους δρόμους του χρόνου θα είναι το δρομικό γεγονός της χρονιάς. Θέλει λίγες μπάντες και κρουστά σε κάποια σημεία, ομάδες νέων να χρεωθούν από ένα χιλιόμετρο και να κάνουν κάτι που να ξεσηκώνει τους δρομείς και όλα θα είναι έτοιμα για το μεγαλύτερο δρομικό πάρτι στην Ελλάδα.

Πόση χαρά υπήρχε σε όλον τον κόσμο που συμμετείχε. Ήταν μια εικόνα της Θεσσαλονίκης που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν παράδοση στο δρομικό κίνημα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης που όταν κλείνει από αυτοκίνητα και από μηχανάκια μπορεί να γίνει το πιο ελκυστικό σημείο της Θεσσαλονίκης και ένας τουριστικός προορισμός από τους πιο δημοφιλείς στην Ευρώπη. Αλλά πρέπει να αλλάξει και η κακή νοοτροπία κάποιων που βαριούνται να περπατήσουν και έχουν μάθει να φθάνουν με το αυτοκίνητο τους ή με το μηχανάκι ακριβώς μπροστά στο σημείο που θέλουν. Αλλά η ποιότητα ζωής ξεκινάει από το αποτρέψεις τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια να κυκλοφορούν στο κέντρο. Το περπάτημα θα δώσει και μια ευκαιρία σε πολλούς να αρχίζουν να ασκούνται και να γλυτώσουν από διάφορες ασθένειες της εποχής που έχουν τη βάση τους στην καθιστική ζωή.

Στα 5 χιλιόμετρα έτρεξαν πάνω από 3.000 γυναίκες και ήταν σε ποσοστό περισσότερες από τους άντρες που συμμετείχαν και είναι άξιο αναφοράς. Η τάση εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο από τις γυναίκες που έχουν καταφέρει να κάνουν το τρέξιμο μόδα. Αλλά μία ακόμη επιτυχία της διοργάνωσης είναι ότι έχει καταφέρει να βγάλει στους δρόμους και κόσμο που χειροκροτεί και επευφημεί τους δρομείς. Αυτό έρχεται να διευρύνει τη μαζικότητα που έχει μια τέτοια εκδήλωση. Είναι φοβερή αίσθηση να τρέχεις και να είναι στα πεζοδρόμια κόσμος και να σε ενισχύει. Είναι πολύτιμη η βοήθεια τους και οι δρομείς που τρέχουν Μαραθώνιο το αναγνωρίζουν και το αναζητούν. Θα είναι τεράστια τύχη για τους δρομείς να έχουν ακόμη περισσότερο κόσμο στον επόμενο αγώνα σε όλη τη διαδρομή του αγώνα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/