Connect with us

EDITORIAL

Όλη η Ευρώπη, Ρόμα

Published

on

Γίνεται ένας υποστηρικτής της Λάτσιο να χαίρεται για τη Ρόμα και να θέλει να στεφθεί πρωταθλήτρια; Και όμως γίνεται που λέει και ο Παντελής Παντελίδης. Όπως έγινε και το 2001, την επόμενη χρονιά από το πρωτάθλημα που κατέκτησε η Λάτσιο, η Ρόμα βγάζει συμπάθεια ακόμα και στον μεγαλύτερο εχθρό της. Το 2001 ήταν ο Μπατιστούτα και φέτος είναι ο Ρούντι Γκαρσία (και ο Τότι).

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Το καλοκαίρι του 2000, η Ρόμα πλήρωσε 70 δισ. ιταλικές λίρες στη Φιορεντίνα για να αποκτήσει τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Οι πρωτευουσιάνοι δεν αγόρασαν απλώς έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο που διψούσε για έναν τίτλο. Αγόρασαν και τη συμπάθεια του κόσμου. Ο Αργεντίνος σταρ, είχε συμπάθειες σε όλα του γήπεδα του κόσμου. Η ποδοσφαιρική του ποιότητα αλλά και η αφοσίωση σε Φιορεντίνα και εθνική ομάδα Αργεντινής, έκανε τον Μπατιστούτα έναν από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές των τελευταίων 30 ετών για τον οποίο δεν ακούστηκαν αποδοκιμασίες σε κανένα γήπεδο.
Δεν το κρύβω πως εκείνη την εποχή, αν και υπερασπιστής τίτλου με τη Λάτσιο, χαιρόμουν ιδιαίτερα όταν κέρδιζε η Ρόμα, μόνο και μόνο για τον Μπατιστούτα. Μάρτυρας μου ο Μιχάλης Λεάνης. Φανατικός οπαδός της Ρόμα, κάθε μέρα συζητούσαμε τί θέμα θα κάνουμε στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” σε μια ειδική στήλη που υπήρχε για το ιταλικό πρωτάθλημα. Θυμάμαι που μου έλεγε, πως εξαιτίας της Ρόμα, η Gazzetta dello Sport για πρώτη φορά στην ιστορία της, είχε τη Ρωμαϊκή version κάθε μέρα.

Το 2009, βρέθηκα στη Ρώμη για να καλύψω το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Για 18 μέρες ήμουν δίπλα στο Ολίμπικο (στον κολυμβητικό πολυχώρο Φόρο Ιτάλικο) καθημερινά για περισσότερες από 10 ώρες. Παντού έβλεπα μόνο τα σημάδια της Ρόμα. Τα βράδια που κατέβαινα στο κέντρο, έψαχνα εναγωνίως να βρω κάτι που να θυμίζει Λάτσιο, να πάρω ένα ενθύμιο, όμως τζίφος. Παντού μόνο Ρόμα.

Δύο χρόνια αργότερα άρχισα να πηγαινοέρχομαι στη Ρώμη συχνά. Όχι σαν άσχετος τουρίστας πλέον. Ανακάλυψα τη βουβαλίσια μοτσαρέλα (καμία σχέση με την απλή), το προσούτο μελόνε (ιταλικό πεπόνι), το μοσκάτο ντ’άστι, το προσέκο, την τέχνη, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, μέχρι και ορθόδοξη (βυζαντινή) εκκλησία ανακάλυψα με το όνομα του Άγιου που φέρω. Βία Βένετο, Τραστέβερε, Πράτι, εβραϊκή συνοικία, βίλα Μποργκέζε και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Η αιώνια πόλη δε σε αφήνει να την… αφήσεις. Και φυσικά δεν μπορείς παρά να συμπαθήσεις (αν τελικά δεν αγαπήσεις) τη Ρόμα. Πόσο δίκιο είχε ο Μιχάλης Λεάνης…

Το 2013 η ομάδα των τζιαλορόσι είναι η ομάδα που αρχίζει να συμπαθεί ολόκληρη η Ευρώπη. Ναι η Μπάγερν είναι η πιο φορμαρισμένη από όλες, όμως είναι ήδη πρωταθλήτρια Ευρώπης και ποδοσφαιρικός κολοσσός τα τελευταία 50 χρόνια. Ένα κλικ πιο κάτω η Άρσεναλ, τα πιτσιρίκια της όμως δεν άντεξαν στο πρώτο δυνατό τεστ, με τη Ντόρτμουντ. Συμπαθητική ομάδα και η Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε, όμως έχασε από την Εσπανιόλ.
Η Ρόμα, δεν είναι μεγάλο μέγεθος. Άλλωστε έχει μόλις τρία πρωταθλήματα Ιταλίας (42, 83, 01), εννέα κύπελλα Ιταλίας και κανέναν ευρωπαϊκό τίτλο (έχασε στα πέναλτι το πρωταθλητριών το 1984 από τη Λίβερπουλ). Είναι όμως πολύ σκληρή για να πεθάνει. Με 10 παίκτες γυρίζει παιχνίδια και τελικά τα κερδίζει. Χάνει τον εμβληματικό της αρχηγό, Φραντσέσκο Τότι, αλλά φτάνει τις εννέα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Ο κύριος λόγος που η Ρόμα αυτή τη στιγμή είναι το Νο1 φαβορί για το ιταλικό πρωτάθλημα και είναι η πιο συμπαθητική ομάδα της Ευρώπης, είναι ο Ρούντι Γκαρσία. Ο Γαλλοϊσπανός προπονητής που το 2011 κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας με τη μικρή Λιλ, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Ρωμαίους (αντί 1,5 εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο) και ανέλαβε να φτιάξει ομάδα. Και τα έχει καταφέρει με το παραπάνω. Σε εννέα παιχνίδια πρωταθλήματος έχει εννέα νίκες και η ομάδα του έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ.
Ο Γκαρσία ανέλαβε μία ομάδα που το καλοκαίρι πούλησε, παραχώρησε δανεικούς ή απλά έδιωξε συνολικά 23 παίκτες. Μεταξύ αυτών και οι σταρ της ομάδας, Λάμελα, Μαρκίνιος και Οσβάλντο. Τελικά κανείς δεν του λείπει και η Ρόμα αν θέλει μπορεί να πουλήσει και άλλους.

Εκτός από τον Γκαρσία, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που κάνει τη Ρόμα συμπαθή. Ο Φραντζέσκο Τότι. Ο “καπιτάνο” δεν έχει φορέσει και ούτε πρόκειται, φανέλα άλλης ομάδας και σε ηλικία 37 ετών είναι από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς αυτή τη στιγμή στο ιταλικό πρωτάθλημα. Όλοι αγαπούν τις ποδοσφαιρικές, σημαίες, ακόμα και οι αντίπαλοι. Γι’ αυτό λοιπόν, αν και Λάτσιο χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ρόμα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα Ιταλίας. Σίγουρος; Αν δε χάσει στο Τορίνο και τη Νάπολι, δεν υπάρχει περίπτωση να μη στεφθεί πρωταθλήτρια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/