Connect with us

EDITORIAL

Αθλητισμός μετά τα 18 χρόνια της ζωής του αθλητή

Published

on

Με αφορμή το πρόσφατο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα διάβασα μια ανάρτηση στο διαδίκτυο του ΣΤΙΒΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ (δεν γνωρίζω ποια φυσικά πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την ανάρτηση) που αναφέρεται στην μεγάλη επιτυχία των παιδιών του νησιού (9 πανελλήνιες νίκες) όπου εκφράζουν τον θαυμασμό και ταυτόχρονα τον προβληματισμό τους…

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
προπονητής στίβου

Μεταξύ των άλλων γράφουν: «Ας ελπίσουμε οτι αυτά τα παιδιά δεν θα ανήκουν στη κατηγορία εκείνη στην οποία ο αθλητισμός φτάνει μέχρι το λύκειο. Είναι γνωστό πλέον το φαινόμενο της εισαγωγής τους σε καποια σχολή και το τέλος της αθλητικής τους δραστηριότητας. Ας κρατήσουμε αυτούς τους αθλητές στα στάδια με κάθε τρόπο. Είτε το θέλουμε, είτε όχι , κανείς δεν θυμάται έναν έφηβο αθλητή αλλά έναν αθλητή που μένει και αγωνίζεται και μετά τα 18. Τότε έρχονται οι πραγματικές επιτυχίες».

Συμφωνόντας με τον προβληματισμό τους, που αφορά την πραγματικότητα, να σημειώσω και τις παρακάτω παραμέτρους:
• Το κίνητρο για εισαγωγή σε ΑΕΙ γίνεται αυτοσκοπός (για αθλητές, γονείς, προπονητές), όμως αυτός δεν είναι ο στόχος του αθλήματος.
• Οι υποτροφίες σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, που έχουν αυξηθεί τα τελυταία χρόνια, γίνονται «μπούμεραγκ», για τα περισσότερα παιδιά. Δηλαδή τα Ελληνόπουλα που έχουν εκπαιδευτεί στο ελληνικό σύστημα (με «βοήθειες») αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αυστηρό σύστημα των ΗΠΑ, όπου είναι υποχρεωμένοι να περνάνε όλα τα μαθήματα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να αποδόσουν, κατά πλειοψηφία πάντα, στον αθλητισμό.
Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και τα διαχρονικά προβλήματα που δημιουργούνται από το σύστημα αξιολόγησης αθλητών και προπονητών της ομοσπονδίας.

Προτάσεις

• Ο σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να προσφέρει ένα αγκάλιασμα, μια ομπρέλα στα παιδιά ηλικίας 19-22 χρόνων, που πιάνουν τα όρια των διεθνών ομοσπονδιών για τις κατηγορίες Κ20 και Κ23, ΟΧΙ με ετήσια αγωνιστική αξιολόγηση αλλά με 4ετή στήριξη. Ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να βοηθήσει αυτά τα παιδιά και μέσω των χορηγών του, δια μέσου αναδοχής αθλητών ή αθλητικής υποτροφίας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα η ομπρέλα του ΣΕΓΑΣ, πέρα από τα υλικά στηρίγματα σε 4ετή βάση, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη παρουσία υπεύθυνου προπονητή (μέντορα). Θα πρέπει να υπάρχει ανά ομάδα ομοειδών αγωνισμάτων και θα επικουρεί το έργο του προσωπικού προπονητή παρέχοντας τον απαραίτητο χρόνο για διορθωτικές προπονητικές κινήσεις.. Ειδικά για αθλητές που έχουν επιβαρυνθεί με προπόνηση «πρωταθλητισμού» (δηλαδή εξειδικευμένη από την κατηγορία των ΠΠ-ΠΚ/Π-Κ) να δίνεται η δυνατότητα επί 1-2 χρόνια να κάνει προπόνηση βάσεων και αποκατάστασης αδύνατων σημείων ή τραυματισμών με την υποστήριξη της ομοσπονδίας. Δηλαδή ο αθλητής να μην χάνει την δυνατότητα να υποστηρίζεται από τον ΣΕΓΑΣ με κάλυψη ενοικίου-διατροφής, προπονητικές συγκεντρώσεις, ιατρική καλύψη κ.α. Προφανώς η μακροχρόνια αυτή πορεία θα αξιολογείται κάθε χρόνο, όχι για την αγωνιστική απόδοση, αλλά για την υλοποίηση των επι μέρους στόχων, που θα έχουν τοποθετηθεί από τον υπεύθυνο προπονητή του ΣΕΓΑΣ και θα υλοποιείται από τον ατομικό προπονητή. Στόχος θα είναι να αγωνισθεί μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις των Κ23 και Α-Γ.

• Αλλαγή στο σύστημα κινήτρων των σωματειακών προπονητών, αλλά και των σωματείων, στον αναπτυξιακό αθλητισμό.
Πιο αναλυτικά τα κίνητρα, ειδικά και ΜΟΝΟ στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες, να μην είναι εστιασμένα στην πρωτιά, αλλά στο ποιοτικό βάθος. Για παράδειγμα:
Α. σε αριθμό αθλητών που πιάνουν τα όρια για συμμετοχή στα διασυλλογικά πρωταθλήματα (μόνο για την αξιολόγηση των σωματείων)
Β. σε αριθμό αθλητών που πιάνουν τα όρια για συμμετοχή σε πανελληνίους αγώνες και
Γ. σε αριθμό αθλητών που θα φθάσουν στο τελικό του αγωνίσματος τους. (Οι περιπτώσεις Β & Γ αφορούν σωματεία και προπονητές)
Αντίθετα τα κίνητρα που υπάρχουν σήμερα για πρωτιές (1ος – 3ος σε πανελληνίους, και πριμ συμμετοχής και διάκρισης σε θεσμικούς αγώνες) στους σωματειακούς προπονητές των αθλητών των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών, θα πρέπει να θεσπισθούν για τους προπονητές των αγωνιστικών κατηγοριών Κ23 και Α-Γ.
Επιπλέον θα πρέπει να υλοποιηθεί, με οικονομικό αντίκρισμα, το κίνητρο, που έχει θεσμοθετημένο ο ΣΕΓΑΣ, για την παραχώρηση των αθλητών από τους σωματειακούς προπονητές (μετά την ηλικία των 18-19 ετών) σε ομοσπονδιακούς προπονητές, από όπου θα λαμβάνουν για τα επόμενα 3 χρόνια το 30% της πριμοδότησης, που θα αντιστοιχούν στον ομοσπονδιακό Προπονητή του ΣΕΓΑΣ, όταν οι αθλητές θα ανήκουν στην αγωνιστική κατηγορία Νέων και Α-Γ. Έτσι ο σωματειακός προπονητής θα έχει μακροπρόθεσμο οικονομικό στόχο για τον αθλητή του.

Με τις παραπάνω διορθωτικές παρεμβάσεις, από πλευράς ομοσπονδίας, πιστεύω ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αθλητών που θα «χάνονται» αγωνιστικά από την ηλικία των 18 ετών και μεγαλύτερα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/