Connect with us

EDITORIAL

Η πορεία του στίβου μετά την πετυχημένη χρονιά του 2018

Published

on

Όπως έχει καταγραφεί αγωνιστικά το 2018 υπήρξε η καλύτερη χρονιά του στίβου της χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
προπονητής στίβου

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο φορέας του αθλήματος, ο ΣΕΓΑΣ, δεν προχώρησε στις αλλαγές που είχε ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ, ίσως εφαρμόζοντας το δόγμα «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Όμως με δεδομένο ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» παραθέτω τις αλλαγές που δεν έχει υλοποιήσει ο ΣΕΓΑΣ. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Εντάξεις αθλητών στο σχεδιασμό
Ο ΣΕΓΑΣ εφάρμοσε, τα τελευταία χρόνια, την σύνδεση της διάκρισης στις μεγάλες διοργανώσεις για την ένταξη στις κατηγορίες σχεδιασμού. Όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ, αυτός ο σχεδιασμός θα ισχύσει μόνο μέχρι το 2017-2018 και οι εντάξεις των αθλητών για το 2018-2019 έγιναν με αυτό το κριτήριο. Με βάση αυτά τα δεδομένα έχουν ενταχθεί στις 4 κατηγορίες, που παρέχουν στους αθλητές μηνιαία οδοιπορικά, 38 αθλητές από τους οποίους οι 14 αθλητές ανήκουν στις αγωνιστικές κατηγορίες Ε-Ν και Π-Κ. Αντίθετα στην κατηγορία στήριξης, όπου περιλαμβάνονται και οι αθλητές των προεθνικών ομάδων Νέων, Κ20, Κ18 έχουν ενταχθεί πολλοί περισσότεροι αθλητές από τους οποίους οι 28 ανήκουν στην κατηγορία των Νέων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους Νέους, που το 2017 ήταν στο σχεδιασμό, ως Ε-Ν με οικονομικά κίνητρα, αν και βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, δεν έχουν οικονομική στήριξη…
Ο Σχεδιασμός του ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να προσφέρει μια «ομπρέλλα» στα παιδιά ηλικίας 19-22 χρόνων, που πιάνουν τα όρια των διεθνών ομοσπονδιών για τις κατηγορίες Κ20 και Κ23, ΟΧΙ με ετήσια αγωνιστική αξιολόγηση αλλά με 3ετη – 4ετή στήριξη.. Ειδικά για αθλητές που έχουν επιβαρυνθεί με προπόνηση «πρωταθλητισμού» (δηλαδή εξειδικευμένη από την κατηγορία των ΠΠ-ΠΚ) να δίνεται η δυνατότητα επί 1-2 χρόνια να κάνουν προπόνηση βάσεων και αποκατάστασης αδύνατων σημείων ή τραυματισμών με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας. Δηλαδή ο αθλητής να μην χάνει την δυνατότητα να υποστηρίζεται από τον ΣΕΓΑΣ με κάλυψη ενοικίου-διατροφής, προπονητικές συγκεντρώσεις, ιατρική καλύψη κ.α. Προφανώς η μακροχρόνια αυτή πορεία θα αξιολογείται κάθε χρόνο, όχι για την αγωνιστική απόδοση, αλλά για την υλοποίηση των επι μέρους στόχων, που θα έχουν τοποθετηθεί από τον υπεύθυνο προπονητή του ΣΕΓΑΣ (μέντορα) και θα υλοποιείται από τον ατομικό προπονητή. Στόχος θα είναι να αγωνισθεί μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις των Κ23 και Α-Γ.
Ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να βοηθήσει αυτά τα παιδιά και μέσω των χορηγών του, με τον θεσμό της αναδοχής αθλητών ή αθλητικής υποτροφίας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο..

Β. Λειτουργία του θεσμού του «μέντορα»
Ο νέος θεσμός, που αναγγέλθηκε πριν από δύο χρόνια, δεν έχει λειτουργήσει. Σύμφωνα με το ΣΕΓΑΣ η καθοδήγηση θα είναι συναινετική, ατομική, και διαχρονική και μπορεί να βοηθήσει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τους προσωπικούς προπονητές των νεαρών αθλητών, που βρίσκονται στις λίστες του σχεδιασμού και όχι μόνο, προσθέτω εγώ…
Προφανώς η έναρξη της καθοδήγησης θα πρέπει να γίνεται στην αρχή του ετήσιου κύκλου (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) με τον απολογισμό και τον νέο προγραμματισμό και επαναληπτικά κατά την διάρκεια όλου του ετήσιου κύκλου, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ο θεσμός του μέντορα πιστεύω ότι μπορεί να συμπληρώσει τους θεσμούς των σεμιναρίων και των προπονητικών συγκεντρώσεων, που ήδη λειτουργούν. Ελπίζω στο ΣΕΓΑΣ να μην πιστεύουν ότι μόνο με τις 1-2 προπονητικές συγκεντρώσεις, ανά ομάδα αγωνισμάτων με αθλητές του σχεδιασμού, καλύπτουν σωστά το μέντοριγκ..(σε κατάλληλο χρόνο με επαναλαμβανόμενες συναντήσεις και για όλο το έμψυχο υλικό των «ταλέντων» από τις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες).

Γ. Διόρθωση του συστήματος αξιολόγησης προπονητών στο αναπτυξιακό επίπεδο
Ο ΣΕΓΑΣ, όπως έχουν δηλώσει διοικητικά του στελέχη ήδη από το 2017, δεν έχει οριστικοποιήσει τις θέσεις του για τις πιθανές αλλαγές στο «σύστημα» ανάπτυξης τονίζοντας τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν.
Βέβαια η επιτροπή επιμόρφωσης του ΣΕΓΑΣ προχώρησε, πολύ σωστά, στην αναδιαμόρφωση του αγωνιστικού προγράμματος στις κατηγορίες των Κ14 και Κ16 γεγονός που μειώνει την πρόωρη εξειδίκευση της προπόνησης στον αναερόβιο γαλακτικό μηχανισμό παραγωγής ενέργειας. Όμως το πρόβλημα της πρόωρης εξειδίκευσης είναι γενικό και έχει σχέση με όλα τα αγωνίσματα…
Με δεδομένο ότι από το 2013, στα κίνητρα των σωματειακών προπονητών από διακρίσεις των αθλητών τους, παρατηρείται το φαινόμενο της υψηλότερης πριμοδότησης των προπονητών των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί με τα κίνητρα πρόωρης απόδοσης…
ΠΡΟΦΑΝΩΣ πρέπει να αλλάξει το σύστημα κινήτρων των σωματειακών προπονητών, αλλά και των σωματείων, στον αναπτυξιακό αθλητισμό. Τα κίνητρα, ειδικά και ΜΟΝΟ στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες, να μην είναι εστιασμένα στην πρωτιά, αλλά στο ποιοτικό βάθος.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/