Connect with us

EDITORIAL

O Μάρκος Γκούρλιας έδειξε τον σωστό δρόμο

Published

on

Μετά από 10 χρόνια βρέθηκε ένα Έλληνας αθλητής να τρέξει τα 5.000μ. μέσα στο στάδιο κάτω από 14 λεπτά και μάλιστα στον αγώνα στόχο για τον ίδιο που δεν ήταν άλλος από τον τελικό των μεσογειακών αγώνων στην Ταραγόνα της Ισπανίας.

του Γιάννη Δαγκόγλου
προπονητής στίβου

Ο Μάρκος Γκουρλιας μπορεί να μην κατέκτησε κάποιο μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματος αλλά βελτίωσε πάνω από 35’’ το ατομικό του ρεκόρ που σε συνδυασμό με το ατομικό του ρεκόρ στα 3.000 μερικές εβδομάδες πριν όπου έτρεξε την απόσταση σε 8:00.3 έδειξε εκτός από ανταγωνιστικός και έτοιμος για ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον.
Για να φτάσει όμως σε αυτήν την επιτυχία ο Έλληνας πρωταθλητής ακoλούθησε με τον προπονητή του Δημήτρη Θεοδωρίδη μια σειρά από σωστές όχι μόνο εκ του αποτελέσματος επιλογές και προγραμματισμό της προπόνησης του. Αυτό που μέσα από σειρά άρθρων έχουμε προτείνει και παρουσιάσει στο Sportsfeed και που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής προετοιμασίας αθλητών αντοχής, (παραμονή και προπόνηση σε προπονητικό κέντρο σε υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων, αγώνες στο εξωτερικό, σωστή στόχευση και φορμάρισμα για τον αγώνα στόχο). Αυτό λοιπόν ο Έλληνας αθλητής το στήριξε με δικά του χρήματα μην έχοντας κάποια οικονομική στήριξη από την oμοσπονδία. Κάλυψε τα έξοδα του με τα χρήματα που από χορηγίες και πριμ αγώνων που μπόρεσε να συγκεντρώσει και έτσι έδειξε την θέληση του αλλά και την συγκέντρωση και αφοσίωση του στον στόχο του. Παρότι επέστρεψε από το Μαρόκο στα μέσα Μαΐου είχε μετά από πέντε περίπου εβδομάδες την κορύφωση της απόδοσης του και αυτό είναι άλλο ένα δείγμα από τα μεγάλη οφέλη της προπόνησης σε συνθήκες υποξίας όπως αυτές του μεσαίου υψομέτρου (1600-1800/2500-2700 μέτρα). Η παραμονή και προπόνηση σε ανάλογα υψόμετρα βελτιώνει την αερόβια ικανότητα του αθλητή με αποτέλεσμα την βελτίωση την απόδοση του μετά από κάποιο διάστημα από την επιστροφή του στο επίπεδο της θάλασσας όπου και αγωνίστηκε. Επιπλέον αυτή η διαδικασία έχει μακροχρόνια οφέλη για τον οργανισμό του αθλητή καθώς του ανεβάζει με φυσικό τρόπο το επίπεδο επίδοσης και απόδοσης και τον βελτιώνει μακροπρόθεσμα. Κάτι που δε συμβαίνει με την χρήση φαρμακολογικών μέσων και που έχει αναλυθεί από τον κορυφαίο προπονητή αθλητών αντοχής Renato Canova (Αναβολικά και Ερυθροποιητίνη σε αθλητές αντοχής κορυφαίου επιπέδου: Επίδραση τους στην απόδοση & επίδοση!).
Τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχίσει τον σωστό αυτόν δρόμο που ξεκίνησε με ανάλογες προετοιμασίες αλλά και παραμονές σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο (Κένυα, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Ερυθραία) και τον επόμενο χρόνο για να βελτιώσεις τις προπονητικές εκείνες αξίες που θα του επιτρέψουν την παραπέρα βελτίωση των ατομικών και γιατί όχι πανελληνίων ρεκόρ. Άλλωστε αυτός και ο Μάριος Αναγνώστου που ζει και γυμνάζεται στην Λαμία με τον παλιό πρωταθλητή Σάββα Κουμπούρα είναι ότι καλύτερο έχει βγει στους αθλητές αντοχής τα τελευταία 15 χρόνια. Μήπως θα έπρεπε η ομοσπονδία να κάνει ανακατανομή των χρημάτων που ξοδεύει για να στηρίξει άλλους αθλητές και αθλήτριες που είτε έχουν εγκαταλείψει την ενεργό δράση είτε εργάζονται αλλά εξακολουθούν να διαμένουν σε ξενώνες και να διατρέφονται με έξοδα της ομοσπονδίας;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/