Connect with us

EDITORIAL

Το κλειδωμένο γυμναστήριο

Published

on

Ένα γήπεδο – στολίδι εγκαινιάστηκε πριν από πέντε χρόνια και δεν λειτούργησε ποτέ, διότι αυτοί που το κατασκεύασαν δεν ήξεραν τι να το κάνουν.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Η σημερινή ιστορία δεν έχει να κάνει με τα γήπεδα – φαντάσματα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η ιστορία ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν πάρθηκε η απόφαση να κατασκευαστεί ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο στην Κοζάνη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής για αθλητική ανάπτυξη και την προσέλκυση μεγάλων διοργανώσεων.

Ως ιδανική περιοχή επιλέχθηκε η Λευκόβρυση, περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη. Το 1996 θεμελιώθηκε το έργο, το οποίο όπως πολλά στην Ελλάδα εξελίχθηκε σε… γεφύρι της Άρτας, έγινε θέμα πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ τοπικών αρχών και κομμάτων και τελικά ολοκληρώθηκε κοστίζοντας 5 εκατομμύρια ευρώ αντί για 3,5 εκατομμύρια που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

Στις 17 Αυγούστου του 2009, δεκατρία χρόνια μετά τη θεμελίωση, έγιναν τα εγκαίνια του γυμναστηρίου της Λευκόβρυσης, από τον τότε υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη. Το γήπεδο εντυπωσίασε όσους το επισκέφθηκαν εκείνη την ημέρα. Με χωρητικότητα που ξεπερνά τις 3.500 θέσεις, βοηθητικό γυμναστήριο αποδυτήρια, ιατρείο, γραφεία και βοηθητικούς χώρους, καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες των αθλημάτων σάλας.

Αυτό το πανέμορφο γυμναστήριο, λοιπόν, άνοιξε τις πύλες του μόνο μία φορά, το 2010 για ένα πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακών χωρών, απ’ όπου και η σχετική φωτογραφία. Ούτε ένας αθλητής δεν το χρησιμοποίησε, ούτε μία ομάδα δεν διευκολύνθηκε. Παραμένει κλειδωμένο, διότι ο δήμος Κοζάνης, στον οποίο παραχωρήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δεν μπορεί να συντηρήσει τη λειτουργία του.

Φυσικά, κανείς δεν παίρνει την ευθύνη για το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν πέντε εκατομμύρια για ένα γυμναστήριο που δε λειτουργεί. Και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να το λειτουργήσει ώστε αυτό το εξαιρετικό γήπεδο να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Να προσφέρει δηλαδή αθλητική ανάπτυξη σε όλο το νομό. Με ποιο τρόπο θα είναι βιώσιμο και κερδοφόρο; Ας απαντήσουν αυτοί που το έφτιαξαν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/