Connect with us

EDITORIAL

Το χαμηλό επίπεδο των δρόμων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα (5ο μέρος)

Published

on

Οι μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθιση και στις μεγάλες διοργανώσεις αποτελούν τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση…

του Γιάννη Δαγκόγλου
προπονητή στίβου

Στα προηγούμενα τέσσερα άρθρα, για όλα αυτά που έχουν αναφερθεί το βασικό κομμάτι είναι ο αθλητής. Δυστυχώς αυτήν την στιγμή στην χώρα μας το σημαντικότερο κομμάτι του πάζλ που λέγεται επίδοση, υψηλή απόδοση, επιτυχία σε διεθνείς αγώνες και είναι ο αθλητής, μεγαλώνει και ωριμάζει αθλητικά με λάθος κουλτούρα και νοοτροπία. Τα αγωνίσματα αντοχής και ημιαντοχής είναι από την φύση τους επίπονα και απαιτούν ο αθλητής να είναι κυριολεκτικά δοσμένος και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει.
Τα Ελληνόπουλα του σήμερα όπως και όλα τα παιδιά του δυτικού κόσμου είναι μεγαλωμένα σε ένα περιβάλλον όπου όλα τα θεωρούν δεδομένα και τους παρέχονται δωρεάν και έτσι δεν έχουν μάθει να παλεύουν αλλά και να κοπιάζουν για να κερδίσουν κάτι. Παρά την κρίση των τελευταίων χρόνων δεν είναι διαθετιμένα να κάνουν θυσιες και να προσπαθήσουν για να επιτύχουν υψηλούς αγωνιστικούς στόχους. Πρέπει να πιστέψουν στο εαυτό τους. Το ταλέντο δεν τους λείπει. Πρέπει να σταματήσουν να κάνουν αθλητισμό μόνο και μόνο για να κερδίζουν κάποιο λαϊκό αγώνα δρόμου και να βγαίνουν φωτογραφίες για τα social media και να αφοσιωθούν στο αγώνισμα τους για να φέρουν μεγάλες επιτυχίες για τον εαυτό τους και την χώρα μας.
Η ομοσπονδία πρέπει να τους στηρίξει με κάθε μέσο αλλά και να τους δείξει με τις αποφάσεις της ότι όποιος δουλεύει και επιτυγχάνει αμείβεται. Κάτι που δεν εφαρμόζει τώρα με την πολιτική της, αφού μεροληπτεί για αθλητές που δεν παίρνουν ούτε μετάλλιο σε πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά γυμνάζονται με… αρεστούς προπονητές.

Tο σημαντικό… υψόμετρο
Οι προετοιμασιες και ειδικά σε υψομετρο είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι στην σωστή ανάπτυξη για τη βελτίωση και μεγιστοποίηση της απόδοσης ενός αθλητή ημιαντοχής και αντοχής. Πολλοί Ευρωπαίοι δρομείς έχουν τα τελευταία χρόνια μετακομίσει μόνιμα στην Κένυα με στόχο να αποκτήσουν τις απαραίτητες φυσιολογικές προσαρμογές και να γυμνάζονται με τους καλύτερους δρομείς στον κόσμο. Τη θετική επίδραση τη διαπιστώνουμε ξεκάθαρα αν δούμε τα αποτελέσματα. Όπως το νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ στον μαραθώνιο με 2:05:24 δεύτερα από τον Νορβηγό Μόεν που έμεινε συνολικά 230 μέρες στο υψόμετρο τον τελευταίο χρόνο. Επίσης ίτο πολύ καλό πλασάρισμα του μόλις 22 χρόνων Ελβετού Ζουλιέν Βάντερς που τερμάτισε 8ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνιου έχοντας ατομικό ρεκόρ στην απόσταση 1:00:09!
Για να έχει βελτίωση ο αθλητής χρειάζεται μέσα σε μια περίοδο να μείνει στο υψόμετρο από 3-5 περιόδους των 4-5 εβδομάδων η καθεμία και το πιο εύκολο θα ήταν για την ομοσπονδία να νοικιάσει ένα σπίτι σε χώρα με τέτοιο υψόμετρο (από 2.200-2.500 μέτρα) όπως η Κένυα, η Αιθιοπία, η Ουγκάντα, η Τανζανία και η Ερυθραία. Το ενοίκιο για έναν ολόκληρο χρόνο είναι μικρό σε σχέση με το κέρδος. Πόσο μάλλον αν ληφθεί υπόψη το κόστος για ατέλειωτες μετακινήσεις σε διαφορά μέρη, για όλους τους δρομείς που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει. Έτσι δε θα ξοδεύει χρήματα για μετακινήσεις σε πεδινά μέρη ή νησιά για προετοιμασία αφού για τους δρομείς αντοχής η προετοιμασία σε τέτοια μέρη δεν ενδείκνυται αφού μόνο για χαλάρωση και διακοπές είναι χρήσιμα!

Ο καιρός των αλλαγών
Όλη τα παραπάνω που αναφέρονται στο άρθρο που σήμερα ολοκληρώνεται δεν έχουν σκοπό να θίξουν προσωπικά κάποιο από τα μέλη της σημερινής διοίκησης της ομοσπονδίας ή των τεχνικών της.
Βέβαια όλοι κρινόμαστε για το έργο μας. Από τη στιγμή μάλιστα που το άθλημα που αγαπάμε και υπηρετούμε ο καθένας από την μεριά του έχει αντικειμενικά κριτήρια μέτρησης όπως το χρονόμετρο και η μεζούρα, είναι πιο εύκολο να συμπεράνουμε αυτό που ξεκάθαρα προκύπτει από όλα τα παραπάνω. Ότι ο τομέας των δρόμων αντοχής νοσεί βαθειά και χρειάζεται γενναίες αποφάσεις και αποφασιστικές παρεμβάσεις από την διοίκηση της ομοσπονδίας.
Η ευτυχής συγκύρια της έκρηξης του δρομικού κινήματος μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να στηριχτεί χορηγικά από εταιρείες που έχουν μπει στον χώρο για να διαφημιστούν και να στηρίξουν τα οποία σχέδια της ομοσπονδίας. Φτάνει να υπάρξει σχέδιο αλλά και πολιτική βούληση για την εφαρμογή του. Οι όποιες παρατηρήσεις σχόλια αντιρρήσεις αλλά και διαφωνίες σε όλα τα παραπάνω είναι καλοδεχούμενα. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός μου. Να ταράξω τα λιμνάζοντα νερά του χώρου. Αυτά αλλά και όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να τεθούν σε κάποια ανοιχτή διάσκεψη που καλό θα ήταν να οργανώσει η ομοσπονδία. Και σύντομα μάλιστα…
Καλή Ανάσταση!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/