Connect with us

EDITORIAL

Εθνική τιμή σε… ευρώ

Published

on

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, είναι η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2004. Αυτήν την επιτυχία από ότι φαίνεται οι διεθνείς θα την εξαργυρώνουν για πολλά χρόνια ακόμα, εισπράττοντας πριμ σε κάθε ευκαιρία.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διοίκηση της (αμαρτωλής ΕΠΟ) αποφάσισε να διαθέσει τα μισά από τα 12.000.000 ευρώ που θα εισπράξει από τη ΦΙΦΑ σε περίπτωση που η Εθνική προκριθεί τελικά στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας, στους Έλληνες διεθνείς. Αυτούς που σε περίοδο οικονομικής κρίσης, συνεχίζουν να εισπράττουν παχυλούς μισθούς από τις ομάδες τους, ξεχνώντας τα περί υποχρέωσης να τιμούν το εθνόσημο.
Το… κακό ξεκίνησε το 2004, με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Πορτογαλία. Στις εποχές της παντοκρατορίας του, ο Βασίλης Γκαγκάτσης αποφάσισε να μοιράσει στους 23 διεθνείς που συμμετείχαν στην αποστολή από 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Ναι μεν πρόκειται για ποσό που δεν βγήκε από κάποιο κρατικό ταμείο αλλά από αυτό της ΟΥΕΦΑ, όμως τα χρήματα που μοιράστηκαν οι καλοπληρωμένοι από τις ομάδες τους ποδοσφαιριστές θα μπορούσαν να διατεθούν στις μικρές ενώσεις που βρίσκονται υπό την ΕΠΟ και είχαν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

To 2008, οι διεθνείς είχαν πάρει τον… αέρα της ΕΠΟ. Για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε Αυστρία και Ελβετία ζήτησαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας μάλιστα ήδη εισπράξει τρία εκατομμύρια ευρώ για την πρόκριση στην τελική φάση.
Το 2010, λίγο πριν το παιχνίδι με τη Νότια Κορέα στο παγκόσμιο κύπελλο της Νότιας Αφρικής, για άλλη μία φορά δημιουργήθηκε θέμα με το πριμ των Ελλήνων διεθνών. Η πρόταση της ΕΠΟ, όπως και τώρα ήταν να τους δοθεί το 50% από τα έσοδα που θα προέκτυπταν από την πορεία της Εθνικής στου τουρνουά. Οι αντιρρήσεις των παικτών είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι τα έσοδα της ΕΠΟ δεν θα προέκυπταν μόνο από τα αποτελέσματα των αγώνων και έτσι απαίτησαν το 50% επί του συνολικού ποσού που θα έμπαινε στα ταμεία της ομοσπονδίας.

Οι… άλλοι
Τα μέλη της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης των γυναικών, για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον κόσμο το 2011 στην Κίνα δεν εισέπραξαν το παραμικρό πριμ. Επαναλαμβάνω για την ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ. Όχι απλά για την πρόκριση στην τελική φάση του τουρνουά.
Στην Εθνική ομάδα μπάσκετ, το 2005 για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ανακοινώθηκε από την Πολιτεία πριμ ύψους 173.923 ευρώ και μάλιστα μικτά. Τότε οι παίκτες της Εθνικής (μαζί και ο Παναγιώτης Γιαννάκης) είχαν επιλέξει να προσφέρουν το μεγαλύτερο ποσό υπέρ των συναθλητών τους στις μικρότερες κατηγορίες που αγωνιζόταν ανασφάλιστοι. Το ήθος των Ελλήνων καλαθοσφαιριστών επιβραβεύτηκε λίγους μήνες αργότερα από τον χορηγό της Εθνικής (μεγάλη τράπεζα), ο οποίος προσέφερε 50.000 ευρώ μετρητά σε κάθε έναν από τους παίκτες, ιατρική ασφάλιση για πέντε χρόνια και δάνειο μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ με τη δυνατότητα να αποπληρωθεί άτοκα σε πέντε χρόνια.

Δυστυχώς η νοοτροπία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών δεν πρόκειται να αλλάξει και μόνιμα θα απαιτούν να εισπράττουν από τα κέρδη της ΕΠΟ. Έτσι τους έμαθαν…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/