Connect with us

EDITORIAL

Λαβιλενί και Άνταμς;

Published

on

Λαβιλενί, Κιμέτο ή Μπαρσίμ; Άνταμς, Ντιμπάμπα ή Σχίπερς; Ποιος θα είναι ο κορυφαίος αθλητής και αθλήτρια της χρονιάς; Στις 21 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των νικητών στο «γκαλά» που θα γίνει στο Μονακό.

του Τόλη Λελεκίδη
[email protected]

Από τους 10 προτεινόμενους άνδρες και αντίστοιχες γυναίκες έμεινε η τελική τριάδα, που δεν προκάλεσε έκπληξη, ίσως λίγο για την Ντάφνι Σχίπερς. Οι επιτυχίες των παραπάνω αθλητών μέσα στο 2014 τους έφερε δίκαια να παίρνουν τις ψήφους και να βρίσκονται στην τελική επιλογή. Όμως ποιος θα ακούσει το όνομά του σε ένα μήνα από τώρα και θα πάρει το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων;

Με βάση το «κλίμα», αλλά και τα επιτεύγματα των αθλητών στους άνδρες καθαρό προβάδισμα έχει ο Ρενό Λαβιλενί. Ο Γάλλος έγραψε ιστορία στον κλειστό σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του Σεργκέι Μπούμπκα στο επί κοντώ. Μπορεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Σόποτ, εκεί που θριάμβευσε ο Κώστας Φιλιππίδης, να μην πήρε μέρος λόγω τραυματισμού, όμως το 6.16μ. είναι αποτυπωμένο στον κόσμο. O Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο κέρδισε για πέμπτη φορά την σειρά «Ντάιμοντ Λιγκ», ενώ πέτυχε 22 νίκες στους 23 αγώνες και πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι στο μοναδικό αγώνα που έχασε, στη Στοκχόλμη (Ντάιμοντ Λιγκ), ήταν πρώτος ο Φιλιππίδης.

Ακόμη ο Λαβιλενί κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ζυρίχη και λίγο αργότερα τον τίτλο για την Ευρώπη στο ηπειρωτικό κύπελλο. Αναμφισβήτητα λοιπόν, ο 28άχρονος είναι το φαβορί για τον τίτλο του καλύτερου αθλητή της χρονιάς.

Από την άλλη στις γυναίκες η προτίμησή μας με βάση τις επιτυχίες θα πήγαινε στην Γκενζέμπε Ντιμπάμπα. Η αθλήτρια από την Αιθιοπία έσπασε δύο παγκόσμια ρεκόρ μέσα στο 2014, στα 1.500μ. και τα 3.000μ., κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Σόποτ στα 3.000μ., πέτυχε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στα 5.000μ. στον ανοιχτό, ενώ ήταν πρώτη και στο ηπειρωτικό κύπελλο για την Αφρική στα 3.000μ.

Όμως κρατούμε επιφυλάξεις ότι μπορεί το όνομα που θα ακουστεί στις 21 Νοεμβρίου από τον πρόεδρο της IAAF, Λαμίν Ντιάκ να είναι της Βάλερι Άνταμς. Η Νεοζηλανδή είναι σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια στην σφαιροβολία και μπορεί να έχει έρθει η ώρα της για τον τίτλο της κορυφαίας. Η 30χρονη ρίπτρια, που έχει σαρώσει τους τίτλους, φέτος ήταν πρώτη στη σειρά «Ντάιμοντ Λιγκ», στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στον κλειστό στην Πολωνία, νίκησε το ηπειρωτικό κύπελλο, σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και ήταν αήττητη σε όλους τους αγώνες της σε ανοιχτό και κλειστό.

Σε Λαβιλενί και Άνταμς βλέπουμε να γέρνει η πλάστιγγα απομένει να το δούμε σε περίπου ένα μήνα από τώρα στο πριγκηπάτο.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή ψηφοφορία δύο ήταν τα σημαντικότερα στοιχεία, η αποχώρηση του Γερμανού Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή στη δισκοβολία Ρόμπερτ Χάρτινγκ και ο Τζάστιν Γκάτλιν. Λόγω των υποθέσεων ντόπινγκ του Αμερικανού, αποχώρησε ο Γερμανός αθλητής, ενώ φαίνεται πώς στη ψηφοφορία ο «κόσμος» του στίβου «μαύρισε» τον κορυφαίο φέτος στα 100 και 200 μέτρα.

 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/