Connect with us

EDITORIAL

Πλήρωνε για τη σημαία

Published

on

Η ιστορία που αποκαλύπτει σήμερα το sportsfeed.gr δείχνει το μέγεθος της κατάντιας του αθλητισμού, στη χώρα που πριν δέκα χρόνια φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες…

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Πριν λίγες ημέρες η ελληνική ομοσπονδία τάε κβον ντο έστειλε την Eθνική ομάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-21 στην Αυστρία. Η ομάδα τα πήγε καλά, κατέκτησε τρία μετάλλια στα κορίτσια, που ανέβασαν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης μεταξύ 43 χωρών. Άλλοι τέσσερις αθλητές πήραν την πέμπτη θέση στις κατηγορίες τους, έχασαν το μετάλλιο στις λεπτομέρειες.

Για να ανταμείψει τις αθλήτριες που κατέκτησαν τα μετάλλια, η ΕΛΟΤ θα προσπαθήσει να επιστρέψει τα χρήματα των εισιτηρίων που πλήρωσαν οι ίδιες για να μεταβούν στην Αυστρία. Οι υπόλοιποι, που δεν πήραν μετάλλιο, ατύχησαν… Δεν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και ας αγωνίστηκαν εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Χωρίς μετάλλιο, τα έξοδα δικά σου
Σωστά διαβάσατε, ο κανόνας είναι απλός. Πήρες μετάλλιο, θα σου πληρώσουμε τα έξοδα. Δεν πήρες; Έχασες…
Ελληνικός αθλητισμός, 2014. Την ελληνική σημαία μπορούν να την τιμούν σε διεθνείς διοργανώσεις κάποιων αθλημάτων, μόνο όσοι έχουν χρήματα. Αν ένα παιδί ταλαντούχο, που μπορεί να φέρει διάκριση, δεν έχει τα χρήματα να καλύψει (το ίδιο ή ο σύλλογός του) τα έξοδα για να πάει σε μία διεθνή διοργάνωση, τότε πολύ απλά δεν θα πάει. Από την ομοσπονδία τάε κβον ντο λένε ότι αυτή η αποστολή ήταν η τελευταία που έγινε με αυτό τον τρόπο και ότι από εδώ και πέρα οι Εθνικές ομάδες θα προσεχθούν περισσότερο.

Υπάρχει όμως η εξής παράμετρος. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι προκρίσεις δίνονται μέσω κατάταξης στα γκραν πρι. Αυτό σημαίνει συμμετοχή αθλητών σε πολλούς αγώνες ανά των κόσμο. Δυνατότητα τέτοια δεν υπάρχει με τα σημερινά δεδομένα, επομένως είναι πολύ πιθανό το ελληνικό τάε κβον ντο να μην εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ας έχει φέρει πέντε Ολυμπιακά μετάλλια.

Ας αλλάξουμε άθλημα και ας θυμηθούμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή εφήβων στην πάλη, Δημήτρη Τσεκερίδη. Για να μεταβεί το καλοκαίρι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων του Ζάγκρεμπ, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, κλήθηκε ο σύλλογός του, ο ΠΑΟΚ να πληρώσει τα έξοδα. Αν ο ΠΑΟΚ δεν πλήρωνε, το μετάλλιο δεν θα ερχόταν και ένα ακόμη ταλέντο θα αναρωτιόταν αν αξίζει να κάνει πρωταθλητισμό.

Χρήματα μόνο για υπαλλήλους
Κάποιες ομοσπονδίες λένε ότι με τις δραματικές μειώσεις των τελευταίων ετών, τα χρήματα των επιχορηγήσεων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επαρκούν μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Στο τάε κβον ντο, η επιχορήγηση είναι στα 250.000 ευρώ, αφορά μισθοδοσίες υπαλλήλων, ΙΚΑ, φόρους, ενοίκια και δεν φτάνει για τα στοιχειώδη, όπως λένε οι άνθρωποί της. Από την άλλη πλευρά, αυτή η ομοσπονδία με τις Ολυμπιακές διακρίσεις, είναι δυνατόν να μην έχει χορηγούς που θα καλύπτουν έστω την παρουσία των αθλητών;

Είναι ελάχιστες ομοσπονδίες επένδυσαν στο μάρκετινγκ πριν και μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αλλά και επειδή το κράτος δεν προνοεί ώστε να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους χορηγούς. Εδώ, η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει το δικαίωμα να μοιράσει στον ελληνικό αθλητισμό τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει και περιμένει το κράτος να νομοθετήσει…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/