Connect with us

EDITORIAL

Το ξεχασμένο προπονητήριο της Πάρνηθας και η μελλοντική προοπτική του

Published

on

Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα άγνωστο για κάποιους και ξεχασμένο για κάποιους άλλους προπονητήριο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο στίβο. Ο λόγος βέβαια για το γήπεδο της Πάρνηθας, το οποίο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μία ανοιχτή πληγή για το ΣΕΓΑΣ αλλά και για όλους τους αθλητές στίβου του λεκανοπεδίου.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Δημιουργία
Το προπονητήριο δημιουργήθηκε το 1972 επί δικτατορίας και εγκαινιάστηκε εκ νέου μετά από έργα βελτίωσης στον περιβάλλοντα χώρο το 1986, από τον τότε υφυπουργό Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Κώστα Λαλιώτη. Ο ΕΟΤ, ιδιοκτήτης του ακινήτου, έχει παραχωρήσει τη χρήση και την ευθύνη λειτουργίας του στο ΣΕΓΑΣ, ο οποίος στο μακρινό παρελθόν είχε αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος των δεκαετιών του ΄90 και του ΄00 ο χώρος, για διάφορους λόγους, ήταν σε αχρησία. Λίγοι γνώστες, όπως ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής βάδην Ναπολέων Κεφαλόπουλος, αξιοποιούσαν προπονητικά το χώρο. Ο ΣΕΓΑΣ έκανε πρόταση συμπερίληψης του χώρου στο φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, χωρίς να υπάρχει όμως αντίκρισμα.

Πυρκαγιά του 2007
Οι εγκαταστάσεις του προπονητηρίου ήταν μέσα στα 25.000 καμένα στρέμματα της τεράστιας καταστροφής στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, τον Ιούνιο του 2007. Η φωτιά έφτασε δίπλα και έκαψε τις τριγύρω υποδομές όπως τους ξενώνες, αλλά ευτυχώς άφησε άθικτο το γήπεδο και ένα μικρό κομμάτι του δάσους, που τώρα λέγεται συμβολικά Δάσος των Γιγάντων. Η καταστροφή του γύρω τοπίου όμως αποτέλεσε το τελικό χτύπημα και μέχρι και σήμερα, το γήπεδο έχει αφεθεί στο μαρασμό.

Χαρακτηριστικά
Είναι μία αθλητική εγκατάσταση ενσωματωμένη με το περιβάλλον και ήπιας μορφής, αφού δεν έχει ούτε τσιμεντένιες κατασκευές, ούτε τεράστιες κολόνες και προβολείς. Το ταρτάν, αν και ταλαιπωρημένο και σκληρό, παραμένει σε ανέλπιστα καλή κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του. Το υψόμετρο των 1048 μέτρων μπορεί να μην μπορεί να το καταστήσει προπονητικό κέντρο υψομέτρου (απαιτείται υψόμετρο πάνω από 2000 μέτρα), αλλά λόγω του μικροκλίματος αποτελεί εξαίρετη επιλογή για προπόνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη από αυτή της Αθήνας και η υγρασία δεν ξεπερνάει το 30%. Επίσης, είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη από τον αστικό ιστό της Αθήνας, σε απόσταση διάρκειας μίας ώρας και κάτι οδικώς.

Προοπτική
Το γήπεδο βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από το εγκαταλελειμμένο Σανατόριο της Πάρνηθας και απόσταση 10 λεπτών με αυτοκίνητο από το ενεργό, οργανωμένο και πρόσφατα ανακαινισμένο καταφύγιο Μπάφι. Με πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια να προσανατολίζονται στον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού να είναι το μέλλον, ο ΣΕΓΑΣ και η πολιτεία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Υπάρχουν λύσεις τόσο βραχυπρόθεσμα, αξιοποιώντας ίσως τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας στο Μπάφι για προπονητικά καμπ Εθνικών ομάδων, όσο και μακροπρόθεσμα, με τη μετατροπή του Σανατορίου σε σύγχρονο κέντρο φιλοξενίας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και ακολουθώντας τις γραμμές τις βιώσιμης ανάπτυξης. Η λειτουργία του κέντρου για τον περιβαλλοντικό τουρισμό τους χειμερινούς μήνες και για τον αθλητικό τουρισμό τους καλοκαιρινούς, θα μπορούσε να είναι μία βιώσιμη λύση. Επίσης, με το τρέξιμο βουνού να αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ο ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με τον -ήδη σύμμαχο- ΕΟΤ, έχει στα χέρια του μία σοβαρή ευκαιρία για πολυδιάστατη επένδυση και μελλοντικό κέρδος. Μένει μόνο να κάνει μία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη πρόταση στην πολιτεία, ώστε να πραγματοποιήσει και ο πρόεδρος κ. Παναγόπουλος την -από το 2012- δέσμευσή του να μη μείνει το θέμα στο συρτάρι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/